Kalapács alatt a fenntarthatóság

2011. október 27. csütörtök - 13:41 / Sajtóközlemény
  •    

Háztartászöldítő és mentor-programra, egészség ügynökségre, fair-bussiness minősítésre, önkéntes képzésekre és programokra, valamint családi napokra licitálhatnak többek között a cégvezetők 2011. november 17-én a Civil Licit fenntarthatósági árverés keretében. A tételeket civil szervezetek kínálják fel. A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő esemény célja a for-profit és a non-profit szektor közötti együttműködés elősegítése.

 

Kép:CivilLicit
Kép:CivilLicit

Megszületett a Civil Licit pályázat eredménye, azaz kiderült, hogy melyik az a 15 civil szervezet, akik jogot nyertek arra, hogy szolgáltatásukat a Civil Licit fenntarthatósági árverés keretén belül elárverezzék. „Noha a civil szervezetek szolgáltatásai egy árverésen keresztül kerülnek értékesítésre, mégsem jótékonykodásról szól a Civil Licit fenntarthatósági aukció" – mondta el Kiss Gyöngyvér a Civil Licit egyik szervezője. „A program célja, hogy megmutassuk mindkét félnek, a for-profit és a non-profit szektornak az egymásban rejlő piaci és üzleti lehetőségeket, és ily módon potenciális üzleti partnerként tekintsenek egymásra" – tette hozzá a szervező.

A civil szervezeteknek a társadalmi és környezeti fenntarthatóságot elősegítő projektekkel lehetett pályázni, amely éppúgy irányulhatott családbarát munkahely-politika kialakítására vagy fejlesztésére, mint egészségvédelemre, környezetvédelemre, női munkavállalói szerepek erősítésére, hátrányos helyzetűek segítésére és bármilyen olyan területre, amely egy vállalat számára jelenthet megoldást e csoportok, problémák kezelésében, megoldásában vagy a vállalati kultúra fejlesztésében, a munkavállalók befogadóbbá tételében, a munkatársak együttműködésének javításában.

Több mint ötven civil pályázat – vállalatok szakemberei a bírálóbizottságban. A beérkezett pályázatokat egy független bírálóbizottság bírálta el, melynek tagjai voltak nagyvállalati szakértők, így Tölösi Krisztina a Magyar Telekom HR Megoldások osztályvezetője, és az OTP Bank szakértője, bírálóként vett részt a munkában Bodroghelyi Csaba a Követ Egyesület ügyvezetője, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke, Petykó Zoltán, Egri-Nagy Erzsébet CSR szakértő, szerkesztő, műsorvezető és Czike Klára szociálpolitikus, szociológus.

A Civil Licitről
A Civil Licit egy olyan aukció, ahol civil szervezetek bocsátják árversére azon környezeti és társadalmi fenntarthatóságot elősegítő szolgáltatásaikat, melyek a cégek, vállalatok számára nyújthatnak szakmai segítséget CSR szemléletük fejlesztésében. 2010-ben CSR Hungary díjjal jutalmazták Közös felelősség – steakholder megoldások kategóriában.

Az idei évben több mint ötven civil szervezet pályázott a Civil Liciten való részvételre, ebből választotta ki e szakmai grémium azt a tizenöt szolgáltatást, mely kalapács alá kerül. Színes az aukció idei palettája is, hiszen a nyertes szervezetek között vállalati egészségnap, befogadó munkahely program, fogyatékos emberek integrálására irányuló élményprogram éppúgy megtalálható, mint adománybolt létrehozása vagy éppen a háztartás zöldítésére irányuló projekt. Érdemes tehát a vállalatoknak most novemberben is eljönniük a különleges aukcióra.

„A 2011-es Civil Liciten kiválóan látszik a 2008 óta bejárt út, az evolúció. A pályázók szakmai öntudatra ébredése, a pályázatok tartalma, a kikiáltási árak, a vállalatokra szabása mind azt bizonyítják, hogy a Civil Licit eléri célját nem csak a vállalatok-civilek "összeboronálásának" tekintetében, hanem abban is, hogy a civilek tekintsék értékesnek és értékesíthetőnek azt, amilyük van: a speciális szaktudást" – mondta el a Tölösi Krisztina, a Magyar Telekom HR Megoldások osztályvezetője a beérkezett pályázatok értékelése kapcsán. A program sikerét jelzi, hogy tavaly közel hárommillió forint értékben keltek el esélyegyenlőségi szolgáltatások, amelyekre több mint harminc vállalatvezető licitált.