Ismét karácsonyi ajándékot osztott a Pannon

2009. december 15. kedd - 17:12 / Sajtóközlemény
  •  
  • Előfizetés

Az ünnepek alkalmával a Pannon az idei évben ismét olyan ügy mellé állt, amellyel célja, hogy a cég által is képviselt környezettudatos magatartás és gondolkodásmód szélesebb körben is elterjedhessen: a Pannon életében immár hagyománnyá vált karácsonyi adományt ezúttal a Nagy Terv Ifjúsági Természet- és Környezetvédelmi Program kapta. Az adomány értéke 5 millió forint.

A környezet védelmének kérdése az ENSZ koppenhágai klímakonferenciája kapcsán most aktuálisabb, mint valaha. A Pannon célja egybevág a szervezet céljaival: fontos, hogy fenntartható környezetet hagyjunk hátra utódaink számára, ehhez pedig elengedhetetlen a környezettudatos nevelés minél kisebb korban történő elkezdése.

A Pannon Példakép-díjas Takáts Mónika ötletéből létrejött Nagy Terv célja, hogy minél fiatalabb korban megismertesse a gyerekeket a környezettudatosság előnyeivel, elveivel, és gyakorlati megvalósításával. Mottójuk – „Olyan a világ, amilyenné teszed" – jegyében önkénteseik iskolákba, óvodákba látogatnak el, ahol speciálisan erre a célra kialakított, környezettudatos játékokat játszanak, illetve vidám, játékos formában ismertetik meg a gyerekeket azzal, miért is fontos a környezet védelme. Saját maguk által kifejlesztett módszerükkel a legkisebbekhez is közel tudják hozni a környezetvédelem gondolatát, fontosságát. Arra törekszenek, hogy minél több fiatalt bevonjanak a kezdeményezésbe mind oktatói, mind pedig résztvevői szinten.

A jövő nemzedékét nevelik

„Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy a gyerekek nevelése kulcsfontosságú a jövő szempontjából. A Nagy Terv olyan lelkes fiatalokból áll, akik őszinte érdeklődéssel, teljes szívvel állnak a környezeti fenntarthatóság ügye mellett és ennek érdekében járulnak hozzá a következő generációk fejlődéséhez, környezettudatosabbá válásához. Büszkék vagyunk rá, hogy egy olyan kezdeményezést támogathatunk, amelynek céljai egybevágnak a Pannon, mint felelős vállalat céljaival" – mondta el az adomány kapcsán Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója.

A támogatásból 2010 során a Nagy Terv segítői heti gyakorisággal ellátogatnak egy-egy, pályázat útján kiválasztott középiskolába, ahol az iskola diákjaiból és felügyelő tanáraiból álló csapatot megismertetik a Nagy Terv módszereivel, a csapatok pedig kötelezettséget vállalnak arra, hogy a megszerzett tudást továbbadják a környezetükben található általános iskoláknak, óvodáknak, népszerűsítve a környezettudatos gondolkodásmódot. A Pannon az anyagi támogatáson túl a Kurt Lewin Alapítvány segítségével folyamatosan a Nagy Terv mellett áll majd, és segíti őket abban, hogy önkéntes szerveződésből profi civil szervezetté válhassanak.