Gyermekéleteket ment a gálaest

2010. január 18. hétfő - 15:19 / PP Online
  •    

Az Afrikai-Magyar Egyesület a kongói menekülttáborban élő gyermekek megmentésére és az egyesület önkéntes magyar orvosi missziójának támogatására gálaestet rendez 2010. január 14-én a Magyar Tudományos Akadémia budavári épületének dísztermében. A szervezet munkájához olyan hírességek járultak hozzá adományaikkal, mint Fábry Sándor, Vujity Tvrtko, Csányi Sándor és Falusi Mariann. 

„Gyakran gondoljuk, nekünk milyen rossz! Késnek a buszok, sztrájkolnak a vasutasok, repteresek. Ha ellátogatnánk a dadaabi menekülttáborba, Kenyába vagy Ruandába, ahol 3 hónap alatt 1.1 millió ember halt meg, ha látnánk, hogyan halnak meg kisgyerekek Kelet-Kongóban, ekkor döbbennénk rá, hogy a mi problémáink luxusproblémák”, jegyezte meg Vujity Tvrtko. „Szerintem fantasztikus dolog, hogy meg lehet menteni egy embernek az életét, aki ezt Neked soha nem tudja megköszönni! Csak azért teszel jót, hogy az egy másik embernek jó legyen”, mondta Csányi Sándor. Rajtuk kívül olyan ismert művészek és közéleti szereplők nyújtottak harmincezer forintos felajánlásokat az egyesületnek, mint Jaksity Kata, Fábry Sándor, Jáksó László, a Hooligans együttes tagjai, Falusi Mariann.

A gálaest vendégei megismerhetik a kongói misszió munkáját az ott feladatot teljesítő orvosoktól, de lesz showműsor, afrikai bór- és likőrkóstoló, divatbemutató és tombola is. Az est házigazdája Kembe Sorel, a belépődíj ára 19 ezer forint + ÁFA. Jegyek a 288-0080 vagy a 06 70 371 3772 telefonszámokon, valamint az [email protected] email-címen igényelhetők.

Nyolcezer rászorulón segítettek eddig

Az Afrikai Magyar Egyesült a "Háború Gyermekei" nevű akció keretében főleg gyerekeknek és családoknak nyújtott segítséget a kongói háborús övezet menekülttáboraiban és a kifosztott falvakban. A Magyarországról kiküldött orvosok naponta átlagosan 150-200, eddig összesen 8000 személyt vizsgáltak meg és részesítettek egészségügyi ellátásban Észak-Kivu tartományban. A legtöbb ember bélférgesség, rühesség, szemgyulladás, malária, TBC, illetve AIDS által okozott tünetekkel kereste fel az önkénteseket. A gyermekek esetében a leggyakoribb probléma a láz, az alultápláltság és a köhögés volt. A negyedik misszió önkéntes orvosai 2009. október 15-én érkeztek haza, de már előkészítés alatt van az ötödik csoport indítása.

Globális felelősségvállalás

Az egyesület kiemelt célja, hogy a kelet-kongói polgárháború következtében kialakult humanitárius katasztrófán enyhítsen, de másutt is segítenek a kontinensen, ha vészhelyzet alakul ki. A szervezet feladatának tartja a magyarországi szemléletváltás előmozdítását is a szegény országok igényeinek felismerésében. „Hisszük, hogy a globális társadalmi felelősségvállalás szerint ami ma Afrikában történik, az ránk is hatással van, ezért a kontinens sikerei és problémái minket sem hagyhatnak hidegen”, szól az egyesület hitvallása.