Fogyatékosság-barát munkahelyeket keresnek

2012. február 06. hétfő - 13:52 / piacprofit.hu
  •    

Meghosszabbított határidővel, 2012. február 29-ig pályázhatnak a Fogyatékosság-barát munkahely elismerésre azok a munkáltatók, akik vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékos emberek toborzásával, foglalkoztatásával, megtartásával kapcsolatos gyakorlatukat. Az elismerést a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, az American Chamber of Commerce in Hungary, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány közösen adja a pályázati feltételeket teljesítő munkáltatóknak. A projekt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány támogatásával valósul meg.

A Salva Vita Alapítvány 2010-ben vezette be a Fogyatékosság-barát munkahely elismerést, hogy az álláskereső fogyatékos emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találását támogassa. Az elismerés megszerzését követően a munkáltató jogosulttá válik a Fogyatékosság-barát munkahely logó használatára, amelyet álláshirdetéseken, jelentkezési lapokon, a toborzás során használt anyagokon, továbbá a munkatársakkal való kommunikáció során alkalmazhat. A logó a fogyatékos embereknek azt üzeni, hogy a munkáltató pozitívan fogadja jelentkezésüket álláshirdetéseire, elkötelezett foglalkoztatásuk, megtartásuk iránt. (Tavaly is kiosztották a 2000-ben alapított Üzleti Etikai Díjat.)

A Salva Vita Alapítvány idén is várja a munkáltatók jelentkezését az elismerésre. A pályázatba 3 hónapon belül, illetve 2 éven belül megvalósítandó célkitűzéseket szükséges belefoglalni. Először a rövid távú fejlesztések megvalósulását ellenőrzik. Az elismerés odaítéléséről a díj adományozóiból álló Akkreditációs Bizottság dönt. A pályázóknak április végéig kell teljesíteniük rövidtávú célkitűzéseiket, hogy a 2012. évi díjazottak között lehessenek. A jelentkezési lap a www.salvavita.hu honlapról tölthető le.

A logót a díjazottak két évig használhatják, és a használat joga – a középtávú fejlesztések igazolását követően – további 2 évre többször is meghosszabbítható. (Idén akár tízezer felett is lehet a megváltozott munkaképességű álláskeresők száma a nyílt munkaerőpiacon.)

Korábbi nyertesek
Hazánkban eddig 17 munkáltató kapta meg a Fogyatékosság-barát munkahely elismerést. A 2010. évi díjazottak között volt az Auchan Magyarország Kft., a bauMax Magyarország Kereskedelmi Zrt., az „Esélyt a hátrányos helyzetű embereknek” Alapítvány, a Hotel Panda Kft., a Johnson Controls Mezőlak Kft., a Macher Gépészeti és Elektronikai Kft., a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., a Szegedi SZEFO Fonalfeldolgozó Zrt. és a SZRT-SERVICE Üzemeltető és Oktatási Kft. 2011-ben Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata, az ugyancsak XVIII. kerületi Bababirodalom Bölcsőde és Szolgáltató Központ, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft., az Interplán Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft., a Provident Pénzügyi Zrt., a „Teljes Életért” Nonprofit Közhasznú Kft. és a Tesco-Global Áruházak Zrt. teljesítették sikeresen a pályázati célkitűzéseket.