Fogyatékos gyermekek fejlődését segíti a Deloitte

2010. január 18. hétfő - 17:13 / Sajtóközlemény
  •    

A Deloitte Közös Többszörös nevű programja keretében három szervezet részesült hatmillió forintos támogatásban, hogy abból sérült és fogyatékos gyermekek számára rendezzen nyári tábort és létesítsen terápiás szobákat. 

A Deloitte újonnan meghirdetett "Deloitte Közös Többszörös" elnevezésű pályázata a közösségért való felelősségvállalást terjeszti ki a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekre. A program célja a beteg gyermekeket segítő közösségek, csoportok munkájának támogatása. A pályázókkal szemben támasztott hangsúlyos feltétel volt, hogy képesek legyenek bemutatni, hogyan érhetnek el multiplikátor-hatást a pénzösszeg felhasználásával.

A beérkezett pályázatok közül a Támogatási Bizottság a Williams szindrómás gyerekek, fiatalok és családjaik teljes körű megsegítésére, érdekeik képviseletére, védelmére létrejött Magyar Williams Szindróma Társaság pályázatának ítélte meg a legnagyobb értékű támogatást. A Társaság összesen 3 millió forintot nyert el, melyet idén tíz napos fejlesztő nyári tábor költségeire fordít. A tábor felkészíti a gyerekeket az egészséges életmódra. A Williams-szindróma ritka genetikai rendellenesség, 20 000 szülésből egy esetben fordul elő. Lényege az elasztintermelés zavara – ez szabályozza az érfalak erősségét és tágulékonyságát. A Williams-szindrómás gyerekek többségének jellegzetes manószerű arca van,  gyakoriak náluk a szív- és érrendszeri problémák, valamint a vér kalciummal való túltelítettsége (hiperkalcémia).

Másfél millió forintot kapott a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete, mely Csongrád Megye területén nyújt oktatást fogyatékos fiataloknak.  Az Egyesület az adományból úgynevezett snoezelen terápiás szobát alakít ki, mely hanggal, fénnyel, rezgéssel és illattal próbál hatni a súlyos rendellenességekkel bíró gyermekek érzékszerveire. További másfél millió forintért ugyanilyen terápiás szobát létesíthet a várpalotai Adj Esélyt Alapítvány is.