Esőerdőből származó papírra nyomtatott gyerekkönyveket Murdoch cége

2013. február 09. szombat - 18:17 / Kriston László
  •    

Esőerdővédő csoportok támadásainak középpontjába került a News Corp.-ba tartozó HarperCollins könyvkiadó. Független kutatók vizsgálata Indonézia esőerdőiből származó farostokat talált a cég könyveinek papírlapjaiban.

Nem ez az első eset, hogy egy neves médiacég papíralapú termékeiben olyan összetevőt találnak, amelynek nem kellene ott lennie. Ősszel a Disney jelentette be a zöldek nyomásának engedve, hogy ezentúl csakis olyan papírt használ, melyet fenntartható fakitermelést űző beszállítóktól szereztek be.

Az ügy előzménye, hogy a Rainforest Action Network (RAN) nyomást helyezett a konglomerátumra, szánja el végre magát könyvkiadói ágazata zöldítésére. Elvégre nincs annál rosszabb PR a Disney számára, minthogy a szülőknek olyan gyerekkönyveket kell venniük, amely a kelleténél jobban rombolja a természeti környezetet.

Ebbe a hibába esett a HarperCollins is gyerekkönyveivel. (Arról nem szól a fáma, hogy minden könyvére érvényes ez, vagy az erdővédelmi szervezet csak ezeket pécézte ki, hogy hathatósabb kampányt kerekítsen a tény köré.) A RAN  arra szólította fel a kiadót, dobjon ki alvállalkozói közül három indonéziai céget, az  Asia Pacific Resources Internationalt (APRIL), az Asia Pulp-ot és a Paper Co Ltd.-t (APP). E társaságokat már korábban sok kritika érte zöld aktivisták részéről. A RAN szerint a HarperCollins az utolsó nagy amerikai könyvkiadó, mely nem tett lépéseket beszállítói lánca megtisztítására. (Számos nagy cég már nagy figyelmet fordít a beszállítói lánc fenntarthatóvá tételére. Erről itt olvashat bővebben.)

A fenntarthatatlan módon űzött erdőirtás és fakitermelés nemcsak Indonézia ÜHG-emisszióját erősíti (a világ egyik legnagyobb kibocsátójává emelve az iparilag fejletlen országot), hanem olyan őshonos állatok élőhelyét is felszámolja, veszélyeztetett fajjá téve e fajokat, mint a szumátrai tigris és az orangután. Előbbi populációja az elmúlt 25 évben a felére csökkent. Indonéziában nemcsak a papíripar igényei miatt ölt óriási méreteket az erdőirtás. Hatalmas mennyiségű karbont megkötő lápokat és erdőket tüntetnek el, hogy helyükön olajpálma ültetvényeknek adjanak teret. A pálmaolaj a margarinban és szinte minden kozmetikai szerben megtalálható.

2012-ben a Barbie babák renoméja is megingott, amikor a Greenpeace azzal vádolta a Mattelt, hogy a termék csomagolása szintén indonéziai erdőkből ered.