Egyre több cég figyel az energiahatékonyságra

2012. szeptember 06. csütörtök - 10:33 / piac-profit.hu
  •    

Közel 300 vállalkozást érintő felmérést végzett a Virtuális Erőmű Program akkreditált auditora. A 2011 októberében, a vállalkozások energiahatékonyságának segítése érdekében meghirdetett Energiahatékonysági Kiválósági Pályázathoz kis- és középvállalkozásoktól kezdve egészen a multinacionális cégekig csatlakoztak már, amelyek az elismerés mellett szakértői támogatást és hasznos ötleteket is kapnak.

A pályázati résztvevőkőn túl az energiahatékonyságért elkötelezett akkreditált vállalati tanácsadók és auditorok működnek együtt a program hitelességéért, sikerességéért. A CERTOP Kft. a program akkreditált auditora az irányítási rendszertanúsítás területén meghatározó szereplője a tanúsítási piacnak. Ügyfelei kiemelten növekvő figyelmet fordítanak az energia hatékony felhasználására. Ezt igazolja a múlt hónapban a  tanúsított ügyfelei körében végzett kutatása.

A válaszadó cégek a témát növekvő fontosságúnak ítélték. Eddig 45,6%-uk tett ilyen irányban lépéseket, fejlesztéseket, de a jövőben 71,8% tervezi. A fejlesztések elsődleges területe az épületenergetika köre. Örvendetes tény, hogy a munkaszervezésben, a folyamatok optimalizálásában is látják a cégek a különféle megtakarítási lehetőségeket. Sokan érdeklődnek az ISO 50001 energiairányítási rendszertanúsítás iránt is.

A 2011-ben útjára indított Virtuális Erőmű Program szintén a válaszadók több, mint 70%-ának érdeklődését felkeltette, így az auditor cégnek több éve bizalmat szavazó partnerek nagy eséllyel növelik az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat résztvevői bázisát a jövőben.

A szervezetek gondolkodásának fókuszában a felelős energiagazdálkodás éppen úgy szerepel, mint a költségmegtakarítás lehetősége. A témákkal kapcsolatban aktívan keresnek és szereznek be információkat. A Virtuális Erőmű ProgramTM ezen bevált gyakorlatokat (best practice), energiahatékonyság terén elért eredményeket gyűjti össze és tudásbázisként szolgál partnerei számára.

A pályázat iránt érdeklődők bővebb információt a Program weboldalán, a www.virtualiseromu.hu oldalon találnak.