Egyre kevesebb ember kezében egyre nagyobb vagyon

2016. január 18. hétfő - 19:28 / kfarkas
  •    

Egyre nagyobbra nyílik a jövedelmi olló: a gazdagok gazdagabbak, a szegények szegényebbek lettek az elmúlt években – derül ki egy friss kutatásból. A világ 62 leggazdagabb embere annyi vagyont birtokol, mint az emberiség fele.

többet birtokolnak a gazdagok

Kép: Flickr.com

Egyre nagyobb az aránytalanság a gazdagok vagyona és a szegények tulajdona között: 2016-ban a világ leggazdagabb rétege, az összlakosság egy százalékát kitevő hetvenmillió ember többet birtokol, mint az összes többi, a kerek hétmilliárd főt kitevő emberiség. A szupergazdagok vagyona ezen belül aránytalanul nagy: a világ leggazdagabb 62 embere nagyobb vagyon felett rendelkezik, mint a Föld lakosságának felét kitevő szegények – derült ki az Oxfam civil szervezet kutatásából. A növekedési trend egyértelmű: egy évvel ezelőtt még nyolcvan személy birtokolt annyit, mint a legszegényebb réteg.

Így lesznek még gazdagabbak a gazdagok
A vagyoni egyenlőtlenség kérdését sokáig a jövedelmek felől vizsgálták. Pedig a munkavégzés nélküli vagyongyarapítás sokkal nagyobb hatású jelenség.

Az aránytalanság részben annak „köszönhetően” nőtt, hogy a legszegényebbek globális összvagyona az elmúlt öt évben kerek ezermilliárd dollárral zsugorodott. Annak ellenére, hogy csökkent az éhezés, és sok ember életkörülményei javultak, az elmúlt időszak természeti katasztrófái és háborús pusztításai pontosan ezt a legszegényebb réteget sújtják. Közben azonban a leggazdagabbak vagyona kerek 500 milliárd dollárral nőtt: ezt részben a vagyonok aránytalan adóztatásának, részben a nyereségek adóparadicsomokba áramoltatásának köszönhetik a leggazdagabbak.

Az Oxfam kutatásának adatai alapján a világ legnagyobb vállalatainak alig tíz százaléka jár el etikusan a megszerzett jövedelmek adózása terén, kilencven százalékuk viszont adóelkerülési trükkökkel él. Ezt mutatja az is, hogy az elmúlt 15 évben az adóparadicsomokként „üzemelő” országokba irányuló beruházások megnégyszereződtek. Ez az adóelkerülési taktika sokba kerül a legszegényebbeknek: az Oxfam becslése szerint évente 100 milliárd dollárnál többet húznak ki így a cégek a fejlődő országok zsebéből, csak a szubszaharai Afrika államai 14 milliárd dollártól esnek el emiatt.

10 meghökkentő tény, amit nem tudott a szegénységről
Az Occupy Wall Street mozgalom sokat beszélt a társadalom 1 százalékáról, mely több javat birtokol, mint a lakosság alsó 90 százaléka együttvéve. Összeszedtünk néhány adatot a szegénység és a vagyoni különbségek mértékéről, melyek nagy akadályai egy fenntarthatóbb világ létrejöttének.