Csernobil: újraindul a mezőgazdaság

2013. október 04. péntek - 19:56 / piacesprofit.hu
  •    

Néhány gazdaság már megkezdte a csernobili zónában lévő, az atomerőmű balesete miatt 25 éve parlagon heverő termőföldek művelésbe vonását. Az egyelőre tisztázatlan, hogy a termés sugárszennyezett lesz-e.

A terület 25 éve elhagyatott

A régi mezőgazdasági területeket egyre sűrűbben növik be a fák, ami azt mutatja, hogy az egészségre veszélytelen mértékre csökkent a radioaktivitás szintje. A nukleáris katasztrófa előtt lent termesztettek Csernobil környékén, most főként búzát, kukoricát, napraforgót, rozst és zabot készülnek vetni, mert azok magasabb áron értékesíthetők. Egy gazdaságban pedig ribizli termesztésébe fogtak – olvasható az Ecolounge.hu portálon.

Az első termést csak két év múlva takaríthatják be, de a gazdák készek várni, a negyedszázada műveletlenül hagyott földeken ugyanis jó termésre számítanak. „Jártak nálunk olaszok, lengyelek, és csodálkoztak, mekkora földterületek hevernek itt parlagon. Lengyelországban például már gazdagnak számít az, aki öt hektáron termeszt epret vagy ribizlit” – mesélte az 1+1 televíziónak az egyik gazda.

Polesszki körzetben 12 ezer hektár, a szomszédos Ivanovszkiban pedig ennél is nagyobb a műveletlen földterület. A Kijev megyei vezetés tovább keres olyan befektetőket, akik hajlandók művelésbe venni ezeket a területeket. Azt, hogy a termés sugárzási szintje ártalmatlan-e, külföldi laboratóriumi vizsgálatok mutatják majd ki.

A cikk folytatása az EcolOunge.hu-n olvasható!

Sokba kerülne Európának egy fukusimai katasztrófa
Eddig csak becslések voltak arra vonatkozóan, hogy milyen károkkal járna Európában egy fukusimai atomkatasztrófához hasonló esemény. Francia kutatók azonban részletes számításokat végeztek, és az eredmények riasztóak.