Christian Bale klímabarát filmfesztiválra megy

2011. december 31. szombat - 16:49 / Kriston László
  •    

A Berlinale, ez a jellemzően politikai felhangú és társadalomtudatos filmeket bemutató A-kategóriás filmfesztivál zöld energiákra vált. Németország második legnagyobb megújuló energiaszolgáltató vállalata, az ENTEGA segítségével csökkenti CO2-kibocsátását a rendezvény.

 

Az elmúlt három évben a fesztivál és beszállítói több lépésben zöldítették tevékenységüket. A fesztivál tíz napjának és a szervezet egész éves működésének ökolábnyomát felmérő tanulmányt, valamint a környezeti terhelés csökkentését célzó stratégiát az Öko-Institut e.V. dolgozta ki az ENTEGA megrendelésére.

2011 eleje óta a Berlinale Potsdamer Platz melletti irodájának teljes energiaszükségletét megújuló forrásokból elégítik ki.  E váltással sikerült 12 százalékkal mérsékelni a Berlinale üvegházgáz-emisszióját az előző évi kibocsátáshoz képest.

Az étkezés és az eszközbeszerzés terén is csökkentették papírfelhasználásukat az alkalmazottak, ennek további optimalizálása várható a következő két évben.

A következő "fordulóban" a logisztika terén, a szállításban eszközölnek megtakarításokat. A rendezvény széndioxid-kibocsátásának nagy részét a repülőgépek teszik ki, melyek a  világ minden tájáról hozzák a februári filmes seregszemle vendégeit, illetve év közben a filmválogatókat repítik különböző országokba.

A Berlinale a Forrest Caron Group offset-programjában vesz részt, hogy gárdája üzleti célú repüléseit, s azok CO2-vonzatát erdőtelepítéssel semlegesítse.

A fesztivál honlapján a résztvevőknek is lehetősége nyílik rá, hogy kiszámolják saját ökolábnyomukat: milyen környezetszennyezést okoznak azzal, hogy résztvesznek a Berlinalén.

A magát haladó szellemiségűnek tartó Berlinale és rendezője, Dieter Kosslick lemaradt a Locarnói Filmfesztivál mellett. Az ugyanis előbb tett lépéseket arra, hogy zölddé váljon, sőt karbonsemleges is lett, mielőtt a Berlinale megerőltette volna magát e tekintetben!

Bob Marley és Christian Bale
A versenyszekcióból már bejelentettek néhány filmet a szervezők: Stephen Daldry (Az órák, A felolvasó) új rendezését, az Oscar-esélyesnek tippelt Extremely Loud and Incredibly Close-t vetíteni fogják a Berlinale Palastban, akárcsak Christian Bale új moziját, a Zhang Yimou által rendezett The Flowers of War címűt.
Kevin Macdonald -a miskolci Emeric Pressburger Oscar díjas filmíró ugyancsak Oscar díjas unokája- Bob Marleyről szóló dokumentumfilmjét viszi Berlinbe, a Los Angeles-ben élő Werner Herzog pedig a halálraítélt amerikai fegyencekről készült Death Row-val tér vissza hazájába.