Brüsszelben tarolt a fiatal magyar gazda

2014. január 30. csütörtök - 20:10 / piac-profit.hu
  •    

Az Európai Néppárt által az Európai Parlamentben rendezett Fiatal Gazda Kongresszuson Bakó Dániel szentesi fiatal gazda geotermikus energiával fűtött paprikatermesztése nyerte a legfenntarthatóbb vállalkozás díját. A jelentős magyar siker rámutat arra, hogy az európai mezőgazdaság jövőjében növekvő szerepe van a megújuló energia hasznosításának.

A nyertes, Bakó Dániel

Második alkalommal került megrendezésre a Fiatal Gazdák Európai Kongresszusa Brüsszelben, az Európai Parlamentben. Az Európai Néppárt által szervezett konferencia célja a fiatal gazdák munkájának elismerése és népszerűsítése, a legjobb gyakorlatok bemutatása volt. A kongresszuson 19 tagállamból több száz fiatal gazda vett részt. Hazánkat Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő támogatásával Bakó Dániel szentesi fiatal gazda, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) Termálvíz Tagozatának elnöke képviselte az eseményen.

A kongresszuson Bakó Dániel a legfenntarthatóbb vállalkozás díját nyerte el. Háromgenerációs családi gazdasága termálvíz-fűtésre alapozott növényházi hajtatással foglalkozik: kiváló minőségű paprikát termesztenek jelenleg 9000 m²-en, amely a jövőben további 6000 m²-el bővül. “A megújuló energia hasznosítása nem csak vállalkozásom megőrzéséhez, hanem a munkahelyek megtartásához is hozzásegített, valamint lehetővé teszi a további fejlődést” − emelte ki a fiatal gazda a díj átvételét követően.

A brit gazdák közel harmada vesz részt valamilyen formában a megújuló energiák termelésében, míg a német gazdák az elmúlt három évben közel 18,2 milliárd eurót fektettek zöld energiákba. “Megújuló energiák hasznosítása nélkül a jövőben nem lehet versenyképes a magyar agrárium sem” – mondta el Glattfelder Béla EP-képviselő. Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a vidéki megújuló energiatermelés terén, a magyar fóliázó zöldségtermelők világviszonylatban is élenjárnak a geotermális energia hasznosításában, amit Bakó Dániel sikere is megerősít.

Díjazzák az energiatudatos kkv-kat
Az MVM Partner Zrt., az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. energiakereskedő cége energiahatékonysági pályázatot hirdet hazai mikro-, kis- és középvállalatok számára – jelentették be kedden sajtótájékoztatón Budapesten.