Alapvető pénzügyi ismeretek az általános iskolákban

2010. április 26. hétfő - 13:28 / Sajtóközlemény
  •    

A fiatalok pénzügyi oktatása jegyében a K&H Csoport 2009 őszén videó-készítési pályázatot hirdetett általános iskolásoknak, melynek eredményhirdetésére április 23-án került sor. Az ország minden területéről, 41 általános iskolából  érkeztek pályázatok, összesen 170 videót készítettek a diákok a K&H versenyére.

Legújabb kezdeményezése során a K&H 4000 db pénzügyi oktató rajzfilmet osztott szét a magyarországi általános iskolák között, és meghirdette az Ez kész! Film! elnevezésű videó-készítési versenyt.

„Fontosnak tartjuk, hogy a felnövekvő generáció, a jövő társadalmának tagjai mielőbb elsajátítsák az alapvető pénzügyi ismereteket annak érdekében, hogy felnőttként természetes legyen számukra a pénzügyekben való eligazodás, tudatosabban hozzák meg gazdasági vonatkozású döntéseiket, és ezáltal is teljesebb életet élhessenek. A videó-készítési verseny sikere bebizonyította számunkra, hogy az általános iskolásokat is meg lehet tanítani az alapvető pénzügyi ismeretekre. Olyan sok, kitűnő videó érkezett be, hogy úgy véltük, mindenképpen díjaznunk kell a legtöbb pályázatot beküldő iskolákat, valamint az igazán kreatív kisfilmeket. Ezért az első három helyezett és a különdíjas mellett  még egy különdíjat osztottunk ki, valamint értékeltük a szorgalmas iskolák munkáját is" – mondta mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Az Ez kész! Film! elnevezésű videó-készítési versenyre általános iskolás tanulók nevezhettek az Ez kész! Pénz! c. rajzfilm mondanivalóját feldolgozó, a pénzhez valamilyen módon kapcsolódó, egyénileg elkészített kisfilmekkel. A K&H versenyére összesen 170 pályázat érkezett be, 41 iskolából, az ország szinte minden területéről. A videók elkészítésén több mint 600 gyerek dolgozott; a fővárosban, a megyeszékhelyeken – mint például Pécs, Szeged, Szombathely -, valamint a kisebb településeken egyaránt szép számmal készültek videók. Az elkészült pályamunkákat videómegosztóra kellett feltölteniük a gyerekeknek, ennek köszönhetően a videókat közel tízezren látták az interneten.  A pályázatok magas színvonalára való tekintettel a K&H Csoport úgy döntött, hogy a meghirdetett jutalmakon kívül még egy videót és további két iskolát is díjaz. A K&H Csoport így összesen 1,8 millió forint értű pénz- és tárgyi jutalommal értékelte a legjobb munkákat és a legaktívabb iskolákat.

A nyertesek
Az iskolák versenyét a komlói Gagarin Általános Iskola nyerte, így a K&H Csoport 1 millió forint értékben 10 darab számítógéppel jutalmazza az iskola tanulóinak munkáját. A budapesti Katona József Általános Iskolából valamint a dunaharaszti Hunyadi János Általános iskolából is számos pályázat érkezett, ezért a K&H Csoport egyenként 200 000 forintot adott a szorgalmas iskoláknak. A verseny első helyezettje, a kaposvári Borbás Olivér bruttó 150 000 forint, a második helyezett zalaegerszegi Fekete Ágoston bruttó 100 000 forint, a harmadik helyzett budapesti Károly Róbert Általános Iskola 6.a osztálya pedig bruttó 50 000 forint díjazásban részesült. A pályázat két különdíjasa, a pécsi Sárics Sarolta és a dunaharaszti Hunyadi János Iskola 3.c osztályos tanulói szintén 50 000 forint díjazásban részesültek, amely összeget a K&H a győztes nevére nyitott K&H trambulin bankszámlára helyez el.
A beérkezett pályamunkák, a díjazott alkotások megtekinthetőek a www.kh-ezkeszpenz.hu weboldalon.