“Adjátok oda vagyonotok felét!”

2010. június 16. szerda - 19:45 / MTI
  •    

Amerika két leggazdagabb polgára arra próbálja rávenni a többi milliárdost, hogy hatalmas vagyonuk felét ajánlják fel jótékony célokra. A Fortune magazinban megjelent írásban Bill Gates és Warren Buffet elmondta: az ötlet egy tavaly májusban New Yorkban rendezett vacsorán fogant meg a fejükben.

A vacsorán ott volt Michael Bloomberg, a nagyváros polgármestere is, a téma pedig a jótékonykodás volt. Ha a két milliárdos felhívása meghallgatásra talál, az alapvetően megváltoztathatja a filantrópia jelentését – írta a magazin. Gates és Buffett a leggazdagabbak nemzetközi jegyzékén a második, illetve a harmadik helyen szerepel. A 79 éves Buffett vagyonát 47 milliárd dollárra becsülik.

Bill és Melinda

Buffett nemrég megfogadta, hogy a vagyon 99 százalékát vagy még életében, vagy a végrendeletében filantróp célokra fogja felajánlani. Gates, a Microsoft szoftvercég alapítója (vagyona az idei Forbes-lista szerint 53 milliárd dollár) már eddig is aktív szerepet játszott a jótékonykodásban. Erre a célra hozta létre – feleségével közösen – a Bill és Melinda Gates alapítványt, amely az utóbbi években több milliárd dollárral támogatott emberbaráti projekteket, elsősorban a fejlődő országokban.

A Fortune szerint már több milliomos vagy milliárdos házaspár csatlakozott Buffett és Gates felhívásához, és ajánlotta fel vagyonának felét jótékony célokra. Köztük van Eli Broad, a Kaufman&Broad ingatlancég alapítója és felesége, Edy, valamint a Cisco Systems korábbi főnöke, John Morgridge és neje, Tashia.