A felelősségvállalás nem jótékonykodás – szemlélet. De üzlet is!

2013. június 03. hétfő - 12:05 / piacesprofit.hu
  •    

A fenntarthatóság, a vállalat társadalmi felelősségvállalása nem póz, nem kipipálandó feladat, hanem – túl azon, hogy a cég valóban hozzájárul a társadalom egészének jobbá tételéhez – a vállalkozás jól felfogott gazdasági érdeke is, hiszen minden lépés, amely a hosszú távú fenntarthatóságot szolgálja, növeli a profitot is.

„Akinek hatalma van, felelőssége is van, s ma a cégek kezében nagy hatalom összpontosul” – mondta László Ervin professzor a 2012. évi Üzleti Etikai Díj gálaestjén, ahol azt is kifejtette: „Az ókori görög filozófusok azt mondták: a felelősségünk addig terjed, ameddig a hangunk elér. Napjainkban a hangunk az egész világon hallatszik. Felelősségünk sem pusztán a közvetlen környezetünkre terjed ki, hanem mindenkire, akit érint a tevékenységünk.”

Az anyagi javak nem önmagukban hasznosak, így a nyereség sem csak a tőke növelésére szolgál, hanem arra, hogy az emberek életminőségét javítsa. A felelős cég és vezetője pedig – amellett, hogy cége működésének káros hatásait minimalizálja – nemcsak a tulajdonosok, részvényesek, hanem az érintettek – a munkavállalók, azok családja, a város, a társadalom vagy a bioszféra – érdekeit is szem előtt tartja döntései során.

A jó cselekedet és a jó üzlet nem zárják ki egymást, együtt is megvalósíthatók, és sok vállalkozás ezt a mindennapi működése során is megtapasztalja. Mit tesznek, mit tehetnek még a profitérdekek szorító kényszerében a gazdaság szereplői azért, hogy szűkebb és tágabb világunk hosszú távon megmaradjon? Hogyan egyeztethető össze az üzleti érdek a környezet, a természet, a másik ember és a többi üzleti szereplő érdekeivel?

A Piac&Profit Üzleti etikus cégek fóruma című rendezvényén példák sokaságán keresztül ismerkedhetnek meg a részt vevők a gyakorlattal, az egyre gyorsabban változó, új, felelős üzleti gondolkodásmóddal. A 2013. június 13-ai fórumon az is kiderül, mennyivel jobban jár az etikusan, tisztességesen, a más érdekeit saját érdekeivel azonos fontossággal kezelő gazdasági szereplő, mint az, aki csak saját rövid távú üzleti előnyei érdekében dönt, gondolkodik.