Fejlődés atomenergia nélkül

2012. május 07. hétfő - 11:05 / PP/MTI
  •    

Japán, a világ harmadik legnagyobb gazdaságú országa  múlt hét végén vált atomenergia-mentessé, amikor az 54 reaktorból az utolsó, még üzemelő erőművet is lekapcsolták a hálózatról.

A Greenpeace felszólította a japán kormányt, hogy az utolsó atomreaktoruk leállítása után a japán szakértők és választók akaratának megfelelően a hatékonyság növelésére és a megújuló erőforrásokra építse az ország energiarendszerét.

Kép:PP/FényesGábor
Kép:PP/FényesGábor

Szató Junicsi, a japán Greenpeace igazgatója üdvözölte az atomerőművek leállítását és elmondta: „Amikor még mindig több százezer ember szenved a fukusimai nukleáris katasztrófa hatásaitól, nagyon fontos, hogy ne kényszerítsük a japán embereket további nukleáris kockázatok elviselésére. Csak az atomenergia-mentes Japán lehet biztonságosabb a mostaninál. A biztonságos és virágzó jövő megteremtéséhez pedig lekapcsolva kell hagyni az atomerőműveket, és el kell hárítani az akadályokat a megújulós ipar erősödése elől."

Rohonyi Péter, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse szerint: „Japán áramának nagyjából harmadát biztosította az 54 reaktor, és ezeket úgy sikerült bő egy év alatt kiváltani, hogy az nem okozott áthidalhatatlan problémákat sem a társadalom, sem az ipar, azon belül az igen jelentős japán nehézipar számára. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy az üvegházgáz-kibocsátások sem ugrottak meg, 2012 végéig maximum is 2-5 százalékkal nőhetnek meg. Ebből is látható, hogy ma már az atomenergia rövid távon helyettesíthető. Szépen egyesével, a normális élettartamuk végén Magyarország is ki tudja váltani az elöregedett, komoly nukleáris veszélyekkel fenyegető négy paksi reaktorblokkot. A paksi blokkok kiválthatóságára ma már nem csak a Greenpeace, de egyetemi kutatók, szakintézetek is készítettek javaslatokat." (A szervezet szerint akár drágább is lehet az energia, ha bővítik a paksi erőművet.)

A Greenpeace tavaly szeptemberben elemezte és mutatta be az Energia[Forradalom] című tanulmánysorozat Japánt elemző kiadásában, hogy miként tarthatja az ország végleg lekapcsolt állapotban az összes reaktorát, és érheti el a következő nyolc évben a 2020-ra kitűzött üvegházhatású gázkibocsátási céljait. Az Energia[Forradalom] lényege, hogy a megújulók előtti tér megnyitása mellett az energiahatékonyságban rejlő hatalmas lehetőségeket és az okos fogyasztási oldali szabályozást aknázza ki. (2050-re Magyarország szinte teljes energia ellátása kielégíthető lenne megújuló forrásokból. A zöld megoldás árelőnyt, új munkahelyeket és hatékonyabb gazdaságélénkítést jelent a jelenlegi tervekhez képest, a szervezet szerint.)

Toda Hiszajo, a japán Greenpeace klíma és energia kampányosa elmondta, hogy „annak ellenére, hogy a hétvégén az utolsó is leállt Japán 54 reaktorából, az áramellátás biztonsága nem kerül veszélybe. A 2012 nyarán várható áramfogyasztási csúcs is kezelhető lesz az energiahatékonysági intézkedésekkel, a terhelések megfelelő kiegyenlítésével és az energiatakarékossággal."

„Fukusima megmutatta nekünk, hogy Japán atomerőművei és a kapcsolódó intézményrendszerei nincsenek olyan állapotban, hogy még egy komolyabb földrengést túléljenek – pedig szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a következő években egy újabb nagy rengés esélye igen nagy – mondta Szató Junichi. – Ha még egy blokk leolvad, az összeroppanthatja a japán gazdaság gerincét, és még sokkal-sokkal több ember szenvedését okozná. Egyszerűen nem éri meg a rizikót, pláne, hogy a biztonságos és tiszta megoldások itt vannak a kezünk ügyében." (A fukusima utáni jövőről itt olvashatja a Piac&Profit korábbi cikkét.)