Ezt még unokáink is nyögni fogják

2016. október 25. kedd - 19:23 / piacesprofit.hu
  •    

Tavaly mutatott először 400 ppm-et meghaladó értéket a szén-dioxid globális légköri átlagkoncentrációja egész éven keresztül. Akármit is teszünk a kibocsátásunk csökkentéséért, ezzel még az unokáink is küzdeni fognak.

arcát törlő munkás szántóföldön

Kép: MTI

Tavaly átléptünk egy határt: ugyan az év bizonyos hónapjaiban és a Föld bizonyos részein a szén-dioxid-koncentráció már korábban is elérte a szimbolikus 400 ppm-es szintet, de sohasem globális szinten egy egész éven át. (A ppm arányszám az egymillió egységre jutó részecskeszámot mutatja.) 2015-ben azonban ez az érték egész évben megmaradt, és most már nem is igen fog lejjebb csúszni – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Az üvegházhatású gázok koncentrációját leghosszabb ideje megfigyelő hawaii Mauna Loa-állomás előrejelzései szerint a légköri szén-dioxid-koncentráció idén is és még nemzedékeken keresztül a küszöbérték felett fog maradni. Ráadásul az üvegházhatást kiváltó gáz koncentrációja már a Föld olyan pontjain is átlépte a küszöbértéket, amelyeken nincs vagy minimális a kibocsátás.

Forró nyarak? Most jön a java!
A nagy nyári hőségek eddig 20 évente következtek be, de ha nem sikerül megfékezni a klímaváltozást, hogy minden évben nem kívánatos vendég lesz a kánikula.

„A tavaly decemberi párizsi klímacsúcson a résztvevők megállapodtak abban, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti hőmérsékleti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése nélkül azonban nem tudjuk kordában tartani a klímaváltozást és 2 Celsius-fok alatt tartani a hőmérséklet-emelkedést” – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára..

A légköri szén-dioxid-koncentráció növekedésében a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség is közrejátszott, amely tavaly kezdődött, de még idén is éreztette hatását. Az El Nino szárazságot okozott a trópusi területeken, és gyöngítette az erdők, a növényzet és az óceánok szén-dioxid-elnyelő képességét. Ezek a természetes elnyelők jelenleg a kibocsátott szén-dioxid nagyjából felét képesek kivonni a légkörből, ám fennáll a kockázata annak, hogy telítődnek, ami növelné a légkörben maradó szén-dioxid-mennyiséget. Az El Nino hatásnak azonban már vége és a szén-dioxid-szint mégsem süllyedt a küszöbérték alá.

Megvalósuló klímarémálom

Kettő, de inkább másfél: ez a párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás igazi célja, azaz hogy ezeknél a határértékeknél állítsa meg az emberiség a globális felmelegedést. (Az ipari forradalom előtti időszakhoz viszonyított globális átlaghőmérsékletről van szó.) Az ezt meghaladó hőmérséklet-emelkedés esetén ugyanis a következmények beláthatatlanok lesznek az ipari civilizáció számára.

Ez a cél azonban nehezen lesz elérhető, legalábbis az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) által közzétett mérési eredmények alapján. Eszerint ugyanis az északi féltekén februárban már elérte a globális átlaghőmérséklet emelkedése a 2 Celsius-fokot