Ezernél több halál a légszennyezettség miatt itthon

2014. december 18. csütörtök - 19:10 / klímablog
  •    

Budapesten ezer ember idő előtti halálát is okozhatta a szálló por szennyezettség csak az idei évben. A többi hazai nagyvárosban sem jobb a helyzet.

Az Egészségügyi Világszervezet szoftverével könnyen megbecsülhető, hogy milyen egészségügyi károkat okoz hazánkban is a levegő szennyezettsége. Az idei évben november végéig a légszennyezettségi adatok alapján, Budapesten mintegy 1.700 ember, Debrecenben 230, Miskolcon közel 200 ember idő előtti halála hozható összefüggésbe a szálló porral – számította ki a netkazan.hu.

A vidéki nagyvárosokban sem sokkal jobb a helyzet, Pécsett 160, Nyíregyházán közel 100, Szombathelyen és Tatabányán mintegy 40, Székesfehérváron 30 ember halála hozható összefüggésbe a városok szálló por szennyezettségével.

Az Európai Bizottság már 2014 márciusában felszólította Magyarországot, hogy biztosítson védelmet a polgárok számára a szálló por okozta szennyezettség ellen.

Az Unió is kiszámolta

A szálló por káros egészségügyi hatása közismert. Az Európai Bizottság által készített számítások szerint az Unió területén mintegy 350 ezer idő előtti halál hozható összefüggésbe a szálló porral, míg Magyarországon évente 13 ezer embert veszítünk a légszennyezettség következtében. A mostani előzetes becslések továbbra is hasonló nagyságrendű egészségügyi károkat jeleznek.

A szálló por nem közvetlenül felelős a halálozásokért, hanem olyan légzőszervi, valamint szív-és érrendszeri betegségek kialakulását okozhatja vagy súlyosbíthatja, amely idő előtti halálhoz vezethet.

Az Európai Unió a Tiszta Levegőt Európának program keretében részletes akciótervet is kidolgozott, amelynek célja a levegő minőségének javítása, ám ez idehaza kevés eredményt hozott.

Egyelőre tovább romlik a helyzet

Bár a rendszerváltást követő években jelentősen javult a levegő minősége, ez a kedvező trend a 2000-es évek második felében megállt, majd romlás volt tapasztalható. Ennek egyik oka, hogy a háztartások a gazdasági válság következtében nem tudták a meglévő korszerűtlen gáz és vegyestüzelésű kazánjaikat modern és energiatakarékos készülékekre cserélni, és alig történt korszerűsítés ezen a téren. Ennek hatására pedig ismét növekedni kezdett a szálló por koncentrációja különösen az ország keleti felében.

Bár a médiában a legtöbb figyelmet a közlekedési kibocsátás kapja, a valóságban a helyzet romlásáért ma már egyre inkább a nem megfelelő lakossági fűtés tehető felelőssé.

A számítás módszertana

A számítást az ENSZ Egészségügy Világszervezete, a WHO szoftverével végezték. Az AirQ 2.2.3 program egy egyszerű módszertannal becsüli meg a légszennyezettség egészségügyi hatásait. A légszennyezettségi adatok forrása az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai voltak, az egészségügyi adatok a KSH-tól származnak. A kapott adatok csak tájékoztató jellegűek és a becsült idő előtti halálozás középértékét mutatják.

Ékszerbe zárt szmog – a tiszta levegőért
A hollandok olyan „szmog-porszívót” terveztek, mely megtisztítja a nagyvárosok levegőjét, a szmogból pedig ékszerek készülnek. Az első prototípust 2015-ben telepítik Rotterdam egyik parkjában, majd a teszt üzemmód után kiküldik Pekingbe, hogy elkezdje megtisztítani a város levegőjét a szmogtól.