Ez az igazi junk food

2016. szeptember 23. péntek - 19:10 / klímablog
  •    

Kizárólag szupermarketekben és más üzletekben hulladéknak ítélt élelmiszerekből nyitottak boltot Leeds mellett. Mindenki annyit fizet, amennyit jónak lát – és a vásárlók nagyon elégedettek.

A „Real Junk Food Project” (a junk food eredetileg nem egészségtelen, hanem „szemét” ételt jelent) keretében az angliai Leeds mellett, Pudsey ipari negyedében, egy raktárépületben nyitották meg az első brit ételhulladék-szupermarketet. A vásárlók olyan termékekből válogathatnak, amelyeket más élelmiszerüzletek vagy élelmiszerrel foglalkozó vállalkozások hulladékként kidobtak volna. (Franciaországban már kötelező jótékony célra felajánlania az üzleteknek a megmaradt élelmiszert.)

Fizetni annyit kell, amennyit az adott vásárló éppen gondol. Ez a megoldás pedig tényleg nagyon sok, nehéz anyagi helyzetben lévő embernek segít. Gyümölcshöz és más olyan egészséges termékekhez juthatnak így hozzá, amelyekre egyébként nem tellene nekik. (Dániában is van hasonló kezdeményezés, ott a boltinál nagyságrendekkel olcsóbb áron lehet megszerezni a termékeket. Most tervezik az első után további két üzlet megnyitását.)

zöldségek és gyümölcsök

Kép: The Real Junk Food Project

Adam Smith, a különleges szupermarket mögött álló Real Junk Food Project alapítójának tervei szerint hamarosan Anglia-szerte lesznek ilyen üzletek. A kezdeményezés kisebben indult, először úgynevezett butikokat hoztak létre, amik valójában fogyasztható, de máshol hulladékká minősült élelmiszert kínáló pultok voltak a szervezet kávézóiban. Ezekből jelenleg száznál több üzemel országszerte, és az ügyfelek – ahogy a szupermarketben is – fizethetnek pénzzel, vagy az idejük, szakértelmük felajánlásával.

A szervezet másik tevékenysége a „Fuel for School” program, aminek keretében a vállalkozásoktól begyűjtött fogyasztható, de hulladékká minősített élelmiszereket iskolákban osztják szét. Máshol feleslegessé vált kenyeret, gyümölcsöt, zöldséget és tejtermékeket visznek a boltokból az iskolákba, jelenleg hetente 12 000 gyereknek jut belőle.

Felhasználható ételből rengeteg van (más is lát benne üzletet, például népszerű joghurt készül máshol hulladékká váló gyümölccsel) – mondja az alapító, ami sokkal nagyobb gond, hogy önkénteseket találjanak, akik segítenek a szállításban, pakolásban, takarításban.

Forrás: Independent