Évi tízmillió forintot spórolhat napelemekkel a Budapesti Gazdasági Egyetem

2018. április 09. hétfő - 19:00 / piacesprofit.hu
  •    

Mintegy 122 millió forint EU-s támogatás felhasználásával öt épületére napelemes energiatermelő rendszert telepített a Budapesti Gazdasági Egyetem.

A budapesti XI. és XVI. kerületi kollégium, a zuglói kampusz két épületén, valamint a zalaegerszegi karon mintegy 122 millió forint támogatásból helyezett el a napokban napelemeket a BGE. Az öt épület tetőszerkezetére 50 kVA csatlakozási teljesítményű, HMKE méretű, hálózatra csatlakozó napelemes rendszert telepítettek. A beruházás eredményeként az egyetem villamoshálózatából igénybe vett áram éves felhasználása várhatóan közel 275 ezer kWh-val kevesebb lesz, így az üzemeltetési költségek éves szinten akár több mint tízmillió forinttal, a környezeti terhelés pedig évente több mint 250 tonna szén-dioxid-egyenértékkel csökkenhet.

Új uniós energiacsomag: megéri napelemet venni
Az EU 4. energiacsomagja vonatkozó rendelkezéseinek elsősorban azok örülhetnek, akik saját napelemet használnak, ők hamarosan könnyebben kereshetnek pénzt a fel nem használt energia eladásával.

A sikeresen elnyert pályázattal az egyetem nemcsak költséghatékonysági, de környezetvédelmi, szemléletformálási és üzemeltetési költségracionalizálási célokat is megvalósítana. A támogatásból továbbfejlesztett épületek villamosenergia-igényüket korábban teljes egészében az országos közcélú villamosenergia-hálózatból fedezték.

Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja kifejtette: „Egyetemünk a mostani 122 millió forint összegű beruházással együtt összesen az elmúlt öt év során jelentős, több mint egymilliárd forint értékben végzett energetikai korszerűsítési beruházásokat. A beruházások eredményeképp nemcsak az egyetemünk üzemeltetési költségei csökkenthetők, hanem az innovatív és környezetkímélő technológiák széles körű alkalmazása összhangban áll az Intézmény Fenntarthatósági Stratégiájának megvalósításával.”