Évi 2,6%-kal kéne hatékonyabbnak lennünk

2016. november 09. szerda - 19:05 / KlimaBlogger
  •    

2015-ben is javult a globális energiahatékonyság, ami jó hír a klímaharcban. Sok energiát fogyasztunk, de kevesebb emisszióval, mert folytatódik a megújuló energiák térnyerése. Ennél azonban sokkal gyorsabb javulás szükséges a világgazdaság dekarbonizációjához.

A párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint 2015-ben 1,8%-kal javult az energiahatékonyság a világban, vagyis a világ országai ennyivel kevesebb energiát használnak egy el az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP) előállítására.

A javuló energiahatékonyság több lábon áll:

  • hatékonyabb üzemanyag felhasználás a járművekben
  • energiatakarékos LED-égők használata az épületekben és a közvilágításban
  • új építési szabványok, melyek megkövetelik az épületek elszigetelését és energiahatékonyságát.

2014-ben 1,5%-kal javult az energiahatékonyság, ami háromszor több, mint a 2003 és 2013 közötti átlag. A tavalyi további növekedés is csekély javulás azonban az elvárt számokhoz képest. Van hova fejlődni, lehetőleg hamar.

Az IEA szerint évente legalább további 2,6%-kal kellene javítani az energiahatékonyságot, hogy a kellő mértékben és tempóban haladhasson a gazdaság dekarbonizációja, vagyis megvalósítható legyen a globális felmelegedés 2 Celsius fokban való limitálása. (A Párizsi klímaegyezmény tulajdonképpen 2 Celsius foknál kisebb mértéket irányozott elő.)

fotó: freeimages.com

fotó: freeimages.com

Ha elérjük a klímaegyezmény céljait, még nem vagyunk sehol
Az államok jelenlegi vállalásai a felét sem teszik ki annak a szintnek, amely elegendő lenne a katasztrófa elkerüléséhez. Itt az ideje, hogy minden ország, köztük hazánk is komolyan vegye szerepét az éghajlati válság elleni küzdelemben.

Még a szennyezők is zöldültek

2015-ben mélyrepülésben voltak a kőolaj világpiaci ára. Az üzemanyag ára az USA-ban 38%-kal csökkent, és az üzemanyagpazarló járművek rekord mértékű eladást értek el: 9,5 milliót adtak el belőlük az amerikai piacon egy év alatt. Ez nem segít az energiahatékonyság ügyének. Ugyanakkor az amerikai hatóságok által bevezetett, egyre szigorúbb üzemanyaghatékonysági rendelkezések értelmében még ezek a furgonok, teherautók és terepjárók is 9%-kal voltak hatékonyabbak az energia felhasználásában, mint 2010-ben. A szigorúbb követelményeknek köszönhetően 2015-ben globálisan 2,3 millió hordónyi üzemanyagot spóroltunk meg naponta. Ez a a globális olajfogyasztás 2,5%-át teszi ki, ennek az elégetését akadályozták meg szimplán jogi eszközökkel.

Az IEA igazgatója, Fatih Birol szerint elsősorban a nagyméretű, fejlődő gazdaságok vezetik most a tiszta energiákra való átállást. Azt már nem tette hozzá, hogy ennek az az oka, náluk a legtöbb tennivaló az energiatermelési infrastruktúrák korszerűsítésében.

Forrás: Reuters