Etanolhívő terminátor és klímaszkeptikus elnökjelölt

2016. október 02. vasárnap - 10:01 / KlimaBlogger
  •    

A 69 éves Schwarzenegger etanolt és hidrogént tankol óriási terepjáróiba. A filmsztárból kormányzóvá lett, majd újra színésszé visszavedlett terminátor-gubernátor nem válik meg hatalmas Hummerjétől. Sarkozy pedig az elnökségre gyúr, és klímát ignorál.

Arnold Schwarzenegger terebélyes ember, és szeret terebélyes autókon furikázni. Több Hummerrel is rendelkezik, s a hírek szerint több gigaterepjáróját is átalakíttatta már környezetbarát járművé. „Még mindig kocsikázom a Hummerjeimmel, de most már hidrogénnel és bioüzemanyaggal működnek. Üzennünk kell, hogy fenntarthatjuk a korábbi életmódunkat, csak éppen tisztább technológiákkal” – mondta az RTV6-nak.

A korábbi Mr. Universe azt is elárulta, hogy a természethez fűződő kapcsolata még hazájában, Ausztriában alakult ki. „Családi házban nőttem fel, és tudtuk, hogy mi a fenntarthatóság, jóval azelőtt, hogy az divatossá vált volna. Csak mi szükségszerűségnek hívtuk. Nem voltak videojátékaink, nem volt televíziónk, iPhonunk. Csak a hegyek, a kastélyok, a várromok és a gyönyörű folyók. Amikor Kalifornia kormányzója lettem, akkor is megőrződött bennem a természet szeretete.”

Szereti a nagy autókat és a nagy gyűrűket (fotó: flickr)

Szereti a nagy autókat és a nagy gyűrűket
(fotó: flickr)t

A Huffington Postnak ezt mesélte Schwarzenegger: „Amikor kisfiú voltam Ausztriában, csak arra tudtam gondolni, hogy Amerikába költözök, a világ legnagyobb testépítőjévé válok, dollármilliókat keresek, és akcióhős leszek. Az álmom valóra vált. Fiatalon a zöld energia nem volt benne a szókészletemben. Ki gondolta volna hát, hogy a legnagyobb teljesítményem a való világban az lesz, hogy a zöld energiákért küzdök?” Schwarzenegger ugyanis Kalifornia kormányzójaként klímavédelmi törvénycsomagot alkotott.

A legrosszabbra kell felkészülnünk
A gazdasági és politikai szereplők hajlamosak alábecsülni a globális felmelegedés okozta veszélyeket, pedig komoly fenyegetést jelentenek – derül ki egy friss brit–kínai jelentésből, amelyet a BBC idéz. Eszerint a lehető legrosszabbra kell felkészülnünk, mert a jelenlegi tendenciák szerint a klímaváltozás még a fejlett országokat is destabilizálhatja.

Sarkozy szerint nem mi okozzuk a klímaváltozást

Az egykori francia államfő, Nicolas Sarkozy, aki egyre nyíltabb jeleit adja annak, hogy visszatérésre játszik a politikai színtéren, a minap azt mondta egy késő esti tévéműsorban, hogy a globális túlnépesedés nagyobb probléma, mint a globális felmelegedés. Utóbbi ugyan „nagyon komoly kihívás”, ő mégsem a klímapolitikát tartja kulcsfontosságúnak az élhető jövő megalapozásában, hanem a népszaporulat problémájának kezelését. „A környezetrombolás elsődleges oka az emberek létszáma.”

Ami elvileg azt jelenti, hogy a túlzott fogyasztásunk és szemetelésünk felelős az ökológiai károkért (mert túl sokan vagyunk), de a civilizációnk szén-dioxid-emissziója által turbóra járatott üvegházhatás nem. A jobbközép párt, a Les Republicains elnökjelöltségéért versenybe szálló 61 éves politikus a tévéműsor előtt néhány nappal egy hetilapnak adott interjújában úgy fogalmazott: „Csak az ember lehet olyan arrogáns, hogy azt higgye, ő okozza az éghajlat megváltozását.” Ennek hallatán ellenfele, Alain Juppe korábbi miniszterelnök azt mondta, Sarkozy nem hajlandó elfogadni a valóságot. A politikus egyébként nem áll egyedül a véleményével: az ausztrálok 17 százaléka hiszi, hogy a klímaváltozás csak kamu.

A klímaváltozás csak egy nagy összeesküvés?
Ausztráliának példát kellene vennie az Európai Uniót elhagyó Nagy-Britanniáról, és ki kellene lépnie az ENSZ-ből az ország egy újonnan megválasztott szenátora szerint, aki szerint az egész klímaváltozás csak a bankárok nagy összeesküvése.