Esőerdők felégetéséhez vezetett a környezetvédelemre szánt uniós szabály

2018. június 07. csütörtök - 16:00 / piacesprofit.hu
  •    

A Levegő Munkacsoport azt kéri a magyar kormánytól, hogy az európai energiaügyi miniszterek ülésén álljon ki azért, hogy a pálmaolajból készített üzemanyag ne számítson megújuló energiaforrásnak. Egy uniós jogszabály hatására csaknem ötszörösére nőtt közel tíz év alatt környezetpusztító pálmaolaj mennyisége az üzemanyagokban egy uniós jogszabály hatására.

Az Európába importált pálmaolaj több mint felét használják fel üzemanyagként dízelhajtású személy- és teherautók. A megújuló energiákról szóló, most felülvizsgálat alatt lévő irányelv hatására a 2008. évi 825 000 tonnáról 2017-re 3,9 millió tonnára nőtt az üzemanyagként felhasznált pálmaolaj mennyisége az EU-ban. Európa növekvő pálmaolajéhségének kielégítésére új termőterületekre volt szükség, amiknek a kialakítása hatalmas esőerdők fölégetésével (video) és tőzeglápok lecsapolásával járt Indonéziában és Malajziában.

A városi szmog miatt olyan a tüdőnk, mint a láncdohányosoké
A szmog korra és nemre való tekintet nélkül mindenkinek az egészségére káros hatással van. A kiskorúakat is sújtja. Tudósok kiszámolták, hány cigaretta elszívásával egyenlő, ha egy szmogos nagyvárosban élünk.

Orángutánok is áldozatul estek

Nem csak hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz jutott a légkörbe, hanem megsemmisült a kistermetű elefántok és az orángutánok élőhelyének jelentős része is. Szakértői számítások szerint csak Borneó és Szumátra szigetén 50 000 orángután halálához vezetett a pálmaföldek kialakítása.

A Levegő Munkacsoport arra hívta fel a magyar kormány figyelmét, hogy az esőerdők kiirtásával járó pálmaolaj-előállítás háromszor annyi üvegházhatású gázzal dúsítja légkört, mint az általa helyettesített fosszilis eredetű gázolaj.

Ugyanakkor a bioüzemanyagok egy másik fajtája, a bioetanol, ha például kukoricából vagy cukornádból állítják elő, kevesebb széndioxiddal dúsítja a légkört, mint az általa helyettesített benzin. Magyarországon, illetve általában Európában évtizedek óta mezőgazdasági művelés alatt álló területeken termesztik, itt tehát nem merülhet föl a vetésterület kialakításával járó olyan kár, mint a pálmaolajnál. Az árstatisztikák azt mutatják, hogy a bioetanol előállítása az élelmiszerbiztonságot sem veszélyezteti. Ezért azt is kéri a Levegő Munkacsoport, hogy a magyar kormány álljon ki azért, hogy az irányelv a bioetanolt továbbra is ismerje el megújuló üzemanyagként.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.