Erdőirtással jár, ha a repülőgépek bioetanollal működnek

2017. október 19. csütörtök - 19:09 / Kriston László
  •    

Három Angliának megfelelő területen kellene kiírtani az erdőket, hogy elegendő etanolnövényt termesszenek a légitársaságok szövetsége által javasolt bioetanolprogram kivitelezésére. 2025-re évi 5 millió tonnára növelnék a bioetanol arányát a személyszállító repülőgépek üzemanyagfogyasztásában a tagvállalatok.

Gyorsan növekszik a szektor üvegházgázkibocsátása, csak 2016-ban 8 százalékkal nőtt az emisszió, 2050-re pedig várhatóan megnégyszereződik a volumene. Érthető, hogy az iparági szereplők zöldülni szeretnének.

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) mexikói konferenciáján tűzték napirendre azt a bioetanolfogyasztásról szóló akciótervet, mely ellen 96 környezetvédő szervezet írt alá tiltakozó levelet. Az ICAO szándéka a következő:

  • 2020-ra karbonsemlegessé tenni a személyszállítást.
  • 2025-re évi 5 millió tonnára növelni a személyszállító repülőgépek üzemanyagfogyasztásában az etanol arányát.
  • 2050-re 285 millió tonnára növelnék az éves etanolmennyiséget.

Csakhogy ez háromszor több, mint amennyi bioetanolt ma a világgazdaság előállít, írta a The Guardian.

 

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Közvetett ökolábnyom

A tervezet ellen 96 környezetvédő szervezet tiltakozott nyílt levélben, többek között az Oxfam, a Rainforest Rescue, a Föld barátai, és 181 000 ember támogatta az online petíciót.
Kritikájuk alapja az, hogy a bioetanolgyártás közvetett ökolábnyoma nem csekély. Ez alatt az értendő, hogy mekkora erdőséget kell kivágni, hogy helyette az etanol előállításához szükséges növényeket termesszenek, s a kivágott fákból kiszálló széndioxidmennyiség mekkora.

Az aktivisták különösképpen kifogásolják azt, hogy pálmaolajat is felhasználnak a bioetanolhoz. Mint ismeretes, az olajpálmák termesztéséhez hatalmas kiterjedésű őserdőket irtanak ki Ázsiában, hogy ültetvényeket létesítsenek a helyükön. 2014-re 500 százalékkal nőtt az a pálmaolajmennyiség, amit a bioetanolgyártásra használnak fel. (A rangos brit napilap kontár módon nem jelzi, hogy mekkortól számítandó az 500 százalékos növekedés, holott minden ilyen kijelentés “tól-ig” paraméterekkel értelmezhető csak.)

Ebből lesz a pálmaolaj. Kép:WWF/JamesMorgan

Ebből lesz a pálmaolaj. Kép:WWF/JamesMorgan

A malajziai Pálmaolaj Bizottság által közzétett terméshozamadatok alapján a Biofuelwatch úgy számolta, az ICAO tervének megvalósításához 82,3 millió hektárnyi ültetvény kellene. Ez Anglia kiterjedésének háromszorosa.

Az ICAO tervét Brazília és Indonézia -mindkettő nagy etanolnövénytermesztő- támogatja, Kína a megvalósítás lehetségességét vitatja, az EU erősebb fenntarthatósági feltételek beiktatását szeretné látni. Az USA -nem meglepő módon, Trump filozófiájához híven- úgy foglalt állást, már elvből nem helyesli az üvegházgázkibocsátás csökkentésének globális koordinálásának.

Forrás: The Guardian, cidse.org