Erdő mellett nem jó lakni

2018. november 21. szerda - 19:07 / piacesprofit.hu
  •    

A pusztító kaliforniai erdőtüzek összefüggnek a klímaváltozással és az elhanyagolt környezetvédelemmel – akárcsak hasonló tűzvészek Görögországban és a világ más részein.

Kaliforniában ugyan tavaly véget ért az öthónapos aszály, de az Egyesült Államok délnyugati részét idén ismét rendkívüli szárazság sújtotta, tükrözték a NASA vizsgálatai. A tudósok megállapításai szerint a globális felmelegedés következtében ilyen szélsőséges időjárással a jövőben gyakrabban kell számolni és az ilyen veszélyes ciklusok meg nagyobb károkat okozhatnak.

Tucatnyi helyszínen tombolnak a tüzek - Kép: Pixabay

Tucatnyi helyszínen tombolnak a tüzek – Kép: Pixabay

Nagyon nedves telek esetében ugyanis nagyobb mennyiségű szerves anyag keletkezik, amely azután a száraz, meleg nyarak idején gyúlékonnyá válik. A kutatók ugyancsak kapcsolatot találtak a sarkok jégtakarójának csökkenése és a kaliforniai időjárás között. Vizsgálják azt is, hogyan hat ki az éghajlat-változás az ú.n. Santa Ana-szelekre. Az első tanulmányok arra mutatnak, hogy ezek a szelek (amelyeknek nagy szerepe volt és van a jelenlegi tűzvészekben) a jövőben még gyakrabban járulnak majd hozzá az ilyen katasztrófákhoz.

Lángoló Kalifornia
Rendkívüli állapotot hirdetett Trump elnök Kaliforniában, ahol napok óta tombolnak az állam történelmének legsúlyosabb erdőtüzei. Sokan életüket vesztették, több ezer ingatlan semmisült meg, 250 ezren hagyták el otthonukat.

Egyetértés van a szakemberek között abban, hogy míg az Egyesült Államokban az erdőtüzek száma a 80-as évek óta jelentősen emelkedett, a klímaváltozás következtében még több tűzzel kell számolni. Kaliforniát éghajlati viszonyai különösen alkalmassá teszik a tüzekre: egész évben meleg van, ugyanakkor a nyarak igen szárazak.

Egyúttal ez az USA legnépesebb állama – és a tüzek igen gyakran emberi mulasztásból, hibából keletkeznek. Ezek közé tartozik, hogy nagyvárosok lakói a közeli erdők mentén, vagy éppen azokban építik fel házaikat – ráadásul a gyorsan tüzet fogó könnyűszerkezetes fajtákat. Amint most Kaliforniában sok gazdag ember erdő közeli, vagy erdei otthonát pusztította el a tűz, hasonló volt a helyzet a tavalyi, görögországi nagy tüzeknél. Akkor Athénból az erdővidékre kiköltözött módos polgárok házait pusztította a tűz. A környezet védelme szempontjából tehát jövőben arra is figyelemmel kell lenni, hogy ne épüljenek települések erdőkbe vagy azok közvetlen közelébe..

(Forrás: Die Zeit)