Energiaárak manipulálásával vádolják a bankokat

2013. január 06. vasárnap - 17:02 / Kriston László
  •  
  • Előfizetés

A Deutsche Bank, a JPMorgan és a Barclays ellen indított eljárást Amerikában egy energiaügyi ügynökség, mely nagyobb bírságot tud kiszabni, mint a bankszektor ellenőrző szervei.

A legbefolyásosabb kormányzati ügynökség, melyet senki sem ismer. Így jellemzik a Federal Energy Regulatory Commissiont (FERC), mely többé nemcsak energiacégeket büntet és bírságol. Újabban a Wall Street nagyágyúiba is belevájta a fogát.

Az FERC törvénysértésért napi egymillió dolláros bírságot is kiszabhat, vagyis jóval nagyobb ereje van, mint a pénzügyi szektort szabályozó szervezeteknek. Legújabb delikvense a brit Barclays Bank. A hatóság 470 millió dolláros bírság kiszabását tervezi, mely a legnagyobb működése történetében. (A Deutsche Bankot mindössze 1,5 millió fizetésére kötelezte a szervezet.) A szerv 2005-ben jött létre egy olyan törvénynek köszönhetően, melyet az Enron energiacég bukása miatt alkottak meg, a hasonló esetek elkerülése végett. (A Barclays júniusban már kiegyezett a hatóságokkal egy kamatmanipulálási ügy vádjait illetően. Az affér 450 milliós kártérítésébe került a banknak.)

Miről is van szó? Annak köszönhetően, hogy az Obama-adminisztráció megduplázta a hivatal költségvetését, az FERC idén külön osztályt hozott létre olyan kétes adatok vizsgálatára, melyeknél kihágást gyanítanak. Az FBI korábbi alkalmazottait is felbérelték, hogy hatékonyan teljesíthessék feladatukat.

Az összeomlott Enron megüresedett helyére az elmúlt években benyomultak a bankok, melyek energetikai opciós ügyleteket is kötnek. Az idei vizsgálat azt hivatott kideríteni, hogy vajon az energiaárak mesterséges feltornászására játszottak-e Kaliforniában és a középnyugati államokban, hogy ezzel növeljék saját portfóliójuk értékét. A Barclays 4 milliót vesztett a piacon, ám egyes szerződéseivel eközben 35 milliós profitot realizált. Más szóval veszteséget vállaltak be, hogy másutt ezáltal nyerjenek.

A JPMorgan már az ellen is harcolt, hogy kiszolgáltassa az ügynökségnek a belső emailezését. Az FERC ultimátumot adott: a pénzintézet vagy bebizonyítja, hogy ártatlan, vagy búcsút mondhat az energiapiaci jelenlétét biztosító kereskedői engedélyének.

Hasonló ügyekben 19 alkalommal lépett az ügynökség az elmúlt két évben. A Constellation Energy-re 245 millió dolláros bírságot rótt ki márciusban.