Ellentmondanak az amerikai kémek Trumpnak a klímaváltozás kérdésében

2018. február 17. szombat - 12:01 / KlimaBlogger
  •    

Trump kitalációnak tartja a klímaváltozást, de az USA hírszerző ügynökségei egyértelműen ellentmondanak neki ebben a kérdésben egy új jelentésben, melyet a szenátus hírszerző bizottsága elé tártak.

A washingtoni törvényhozás felsőházában, a szenátusban működő hírszerzési bizottság számára juttatták el Globális Veszélyelemzés (Worldwide Threat Assessment) nevű jelentésüket az amerikai hírszerző szolgálatok.

Ebből az derül ki, hogy nagyon is számottevő veszélynek tartják az éghajlatváltozást és annak kedvezőtlen mellékhatásait. Ezzel a nézettel pont szembehelyezkednek Donald Trump és a Fehér Ház hivatalos álláspontjával.

A jelentés szerzői figyelmeztetnek, hogy ha a klímaváltozást nem fékezzük meg, akkor az globális instabilitáshoz vezet. „A melegedő éghajlat hosszú távú folyamatai, a növekvő légszennyezés, a biológiai sokszínűség csökkenése és a vízhiány valószínűleg gazdasági és társadalmi elégedetlenséget idézhet elő, sőt akár felfordulást is 2018 folyamán” – szól a jelentés.

Az elemzés arra is kitér, hogy a melegedő hőmérséklet felerősíti a természeti katasztrófákat, a háborúkat, az élelmiszer- és vízhiányt, a gazdaság kilengéseit és a népvándorlás.

A dolgozat említ olyan tudományos kutatásokat, melyek szerint a fajpusztulás tempója olyannyira felgyorsult, hogy a „normális” százszorosa és ezerszerese közé tehető a jelenlegi sebessége. Ezek a veszteségek „veszélybe sodorják azokat az ökoszisztémákat, melyek támogatják az emberi rendszereket”, és segítik a létfenntartásunkat.

fotó: flickr/Gage Skidmore

Fotó: flickr/Gage Skidmore

Ki beszél?

A Bloomberg hírügynökség híre nem tér ki rá, hogy pontosan mely ügynökség mond ellent Trumpnak ebben a tanulmányban, csak „az Egyesült Államok hírszerző közössége” szót használja a cikk, s az előző évi jelentésből – mely 28 oldalas – sem derül ki, hogy mely szervezetek állnak az állásfoglalások mögött.

Az évente nyilvánosságra hozott jelentést a hírszerzés vezetője jegyzi aláírásával (Dan Coats tölti be ezt a posztot jelenleg), s a pozícióját ismertető Wikipedia-oldalon sem világos, hogy mely intézmények tartoznak Coats alá. Eggyel továbbklikkelve, a hírszerző közösség kifejezés szócikkénél már látható, hogy ebbe beleértendő az amerikai légierő, a parti őrség, a katonai hírszerzés, a haditengerészet, ugyanakkor a CIA-nál az áll, hogy nincs felettes hatóság (parent agency) föléje rendelve.

Amikor a posztot létrehozták 2004-ben, amit most Coats betölt, egyesek gyenge kompromisszumot emlegettek, mert a kibermegfigyelésekben és kiberháborúskodásban is aktív Nemzeti Biztonsági Hivatal (National Security Agency, NSA), a Nemzeti Felderítési Iroda (National Reconnaissance Office) és a Nemzeti Földrajzi Hírszerzési Ügynökség (National Geospatial-Intelligence Agency, NGA) a Védelmi Minisztérium, a tulajdonképpeni hadügyminisztérium alá tartoznak.

Ezek tehát hivatalos nem képviselnek más nézeteket a klímaváltozás témájában, mint a klímatagadóból egy New York Times-interjú erejéig klímaszkeptikussá vált Trump.

Ugyanis a közelmúltban a Bloomberg értesülése szerint „két védelmi politikai dokumentum nem emlegetett hasonló riasztást a melegedő világról”, mint a szenátus illetékes bizottságának most beterjesztett jelentés.

A hadsereg tehát egyértelműen a klímaszkeptikus álláspontra van ráhangolva. Legalábbis hivatalosan. Hiszen közben a hadsereg is gyakorlatias, és megkezdte tengerparti bázisai korszerűsítését árvízvédelmi szempontból, érzékelve, hogy a tengerszint-emelkedés valós folyamat.

Az említett két dokumentum megváltoztatta azt a klímastratégiát, amit a Bush-adminisztráció végnapjaiban a Pentagon elfogadott 2008-ban.

A napokban került nyilvánosságra a Trump-adminisztráció 2019-es költségvetési javaslata, amely eltörölné a globális klímaváltozásról szóló konszenzussal kapcsolatos tudományos kutatási, energiaügyi és diplomáciai tevékenységek állami finanszírozását.

A földi éghajlat a huszadik században 1 Celsius-fokot melegedett – állítja az Egyesült Államok Nemzeti Klímaelemzée (US NCA).

(Bloomberg, wikipedia)