Ellentmond Trumpnak az amerikai nép

2017. február 09. csütörtök - 19:01 / KlimaBlogger
  •  
  • Előfizetés

Az amerikai lakosság több mint 60%-a erős környezetvédelmi törvényeket és azok betartatását várja el a kormánytól. Ez ellentmond Trump nézeteinek, aki a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) megszüntetését ígérte kampányában, és vitatta, hogy a klímaváltozás emberi eredetű lenne.

A Reuters/Ipsos 2016. decemberi, közel 10.000 ember körében végzett közvéleménykutatása szerint a megkérdezettek 60%-a szeretné, ha a Trump-adminisztráció megőrizné vagy erősítené az amerikai környezetvédelmi hivatal, az EPA hatókörét, és nem lazítana a környezetvédelmi előírásokon. Azt is elvárnák a kormánytól, hogy az olajkútfúrásokra kiadott engedélyek számát a jelenlegi szinten tartsa vagy csökkentse (vagyis ne növelje). (Közben Trump épp most adott engedélyt két olajvezeték építésének felgyorsítására.)

A vizsgálat eredményei erősebb zöld tudatosságot találtak az amerikai lakosság körében, mint ahogy azt a közvélemény-kutatók gondolták. A Reuters/Ipsos vizsgálata azt mutatja, hogy az amerikai nép nem favorizálná Trump fosszilis energiahordozókra fókuszáló energiapolitikáját, mely szükségszerűen több kárt tenne a környezetben, mint az amerikai gazdaságot a dekarbonizáció felé toló Obama-adminisztráció jogszabályai.

Az EPA-párti vélemények több mint 60%-os aránya úgy jött ki, hogy a megkérdezettek 39%-a azt látná szívesen, a hatóság erejét megerősítenék vagy kiterjesztenék, 22% pedig reméli, hogy legalább a jelenlegi szinten marad. Mindössze 19% várja azt, hogy a hivatal gyengébb legyen vagy megszűnjön.

Trump és a nép (fotó: flickr/Gage Skidmore)

Kép: flickr/Gage Skidmore

A vélemények nem is pártpreferenciához kötöttek. A republikánus szimpatizánsok között is 47% szeretné, ha az EPA jogköre nem csorbulna vagy egyenesen kibővülne, és 35% akarja a hivatal visszafogását vagy megszüntetését.

A válaszadók több mint 60%-a érezte úgy, hogy helytelen lenne az USA ökoszisztémáját szennyezni és természeti kincseiben kárt tenni egy, az üzleti világnak jobban kedvező energiapolitika érdekében úgy, hogy gyengítik a környezetvédelmi szabályozásokat. A megkérdezetteknek nagyjából fele képviselte azt az álláspontot, hogy enyhíteni kellene az üvegházgáz-emisszióra vonatkozó szabályozásokat.

A válaszadók 39%-a szeretné, ha a szénbányaipar és az olajkitermelés csökkenne a szövetségi kormányhoz tartozó földterületeken, 23% akarja, hogy a jelenlegivel azonos maradjon, és csak 22% látná szívesen, ha nőne.

A szövetségi kormány mintegy 202 millió hektárnyi terület felett diszponál az USA-ban. (Ez 21 Magyarországnyi terület.) Hogy ezeken a területeken földgáz-, olaj- és uráni kitermelés folyik-e vagy sem, annak eldöntése és engedélyezése az EPA feladata.

Trump a kampánya során azzal vádolta az EPA-t, hogy “totalitáriánus” rendszerekre jellemző taktikákkal él a környezetvédelmi előírások betartatása céljából. A klimatológusok pedig a hírek szerint mentik előle az adatokat.

Forrás: Reuters

Több embernek adnak a megélhetést a megújulók
Az Egyesült Államokban 85 000 ember dolgozik a szénbányaiparban, a megújuló energiák ipara viszont 400 000 embert foglalkoztat. Igaz, hogy az elmúlt bő tíz évben óriási mennyiségű palagázkészletekre leltek Amerika-szerte, de e fosszilis energiahordozó kitermelése drága, nagy környezetszennyezéssel jár (a hidraulikus kőfúráshoz rengeteg vizet használnak), ráadásul a munkahelyteremtésre koncentráló Trump egy kisebb csoportnak kedvez ezzel, mintha a megújulókkal való munkahelyteremtésre koncentrálna.
Al Gore korábban azon vélekedésének adott hangot, hogy Trump előbb-utóbb rá fog jönni, a megújulók támogatásával is serkentően hathat a gazdaságra és munkát adhat ezáltal az embereknek. E kérdésben konzultált is Trumppal még decemberben, bő másfél hónappa a beiktatása előtt.