Ellehetetlenítik a cápavadászatot

2012. november 01. csütörtök - 18:01 / piacesprofit.hu
  •    

Az állatvédők sok éves kampányolása végül eredménnyel járt: a piaci szereplők a világ több pontján elkezdték betiltani a fenntarthatatlan módon vadászott cápauszonyt.

Az állatvédők sok éves kampányolása végül eredménnyel járt: a piaci szereplők a világ több pontján elkezdték betiltani a fenntarthatatlan módon vadászott cápauszonyt. Nemcsak a tengerek halállományát fenyegeti a túlhalászás.A cápák populációját a túlvadászás csapolta meg. A vadászok rendszerint csak levágják a cápa uszonyát, majd visszadobják a vízbe az élő állatot, ami hamarosan elpusztul.

Fenntarthatatlan a cápavadászat jelenlegi trendje – Kép: SXC

Cápavadászat
A megölt cápák száma 26-73 millió közé tehető évente.
1995-ben csak 16 cápafajt fenyegetett a kihalás veszélye, ma 181 fajtáját.
97 étkeztetési cég és szálloda csatlakozott a WWF “Cápauszony-mentes menü” programjához.
A cápákat Európában, az USA-ban, Indonéziában, Szingapúrban, az Egyesült Arab Emírségekben, Jemenben, Mexikóban, Japánban és Indiában fogják ki.A globális cápauszony-kereskedelemnek mintegy 20-50 %-a Hongkongon áramlik keresztül, hiszen e gasztronómiai különlegességre a legnagyobb kereslet Kínában van, ahol régen az uralkodók eledelének számított a cápauszony-leves.

A globális cápauszony-kereskedelemnek mintegy fele Hongkongon áramlik keresztül, hiszen e gasztronómiai különlegességre a legnagyobb kereslet Kínában van, ahol régen az uralkodók eledelének számított a cápauszony-leves.

A légi teherforgalomban legnagyobbnak számító légitársaság, a hongkongi Cathay Pacific kitiltotta gépeiről a cápauszony-szállítmányokat, jelentette a CNN hírtelevízió. A döntés válasz arra a júliusban kapott levélre, melyben negyven nemzetközi környezetvédelmi szervezet szólította fel a céget a cápauszony-szállítmányozás beszüntetésére.

A Cathay Pacific azzal indokolta döntését, hogy meggyőző bizonyítékokat kapott a vadászati módszerek fenntarthatatlan voltára, ami szükségszerűen ellentétes a vállalat “fenntartható fejlődést” előirányozó üzletpolitikájával. Gyakorlati szinten december elejére lép életbe a korlátozás, az új szerződések megkötésénél viszont már most is érvényesítik a tilalmat.

A pekingi vezetés nyáron tervbe vette, hogy Kína területén betiltja a cápauszony-leves fogyasztását az állami szervezésű banketteken.

2011-ben a nagy múltú ázsiai szállodalánc, a Peninsula Hotels rendelkezett úgy, törli létesítményei menüjéről a cápauszony-levest. A menedzsment úgy próbálta leszoktatni vendégeit a leves fogyasztásáról, hogy egy éjszaka ingyen szállást ajánlott fel nekik, ha nem ezt a menüpontot választják.

A trükk bevált. A Peninsula vezetői azonban nem foglaltak állást a tekintetben, vajon a kecsegtető ajánlat vagy a tengeri élővilág iránti aggodalom vezette-e a klienseket. A rendezvényszervezési ág egy másik levessel helyettesítette be a rossz hírre szert tett cápauszony-levest. Idén a Shangri-la Hotels is uszonytalanította ellátási láncát.

Elmarasztalt országokat a WWF
A World Wildlife Fund listát készített azokról az országokról, amelyek nem tesznek kellő erőfeszítést az illegális elefánt-, rinocérosz és tigris-vadászat megfékezésére. A 23 államot felvonultató összesítésben túlnyomoró részt afrikai és ázsiai országokat szerepelnek. A listán “előkelő” helyen végzett Vietnam, Laos és Mozambik. Egyedül India és Nepál javított korábbi eredményein és érdemelt ki zöld pontot mindhárom állat-kategóriában.
Vietnamban például azért keresik a rinocérosz agyarát, mert egy valótlan szóbeszéd miatt a lakosság azt hiszi, segít meggyógyítani a rákbetegséget.
A kérdést szabályozó szervezet genfi egyezménye (CITES) kategorikusan betiltotta e három faj vadászatát és agyaraik vagy testrészeik kereskedelmét. 2011-ben mégis rekordmennyiségben pusztították el példányaikat. Csak a hatóságok által lefoglalt elefántagyarak súlya több mint 800 kilogrammot tett ki.
Az International Union for Conservation of Nature kimutatása szerint a koralszigetek 33 %-át, az emlősök 25 %-át, a madarak 13 %-át, a hüllők 40 %-át fenyegeti a kihalás veszélye.