Elkészült a világ és Magyarország legnagyobb napelemparkja

2016. március 09. szerda - 19:01 / klímablog
  •    

A világ legnagyobb szolárparkja Marokkóban, Magyarország legnagyobbja Pécs mellett készült el. Hazánkban uniós összehasonlításban nagyon alacsony a napenergia részesedése az energiamixben.

A marokkói sivatagban, Ourzazate város mellett húzták fel a világ legnagyobb szolárfarmját, mely a Noor Ourzazate névre hallgat. A Climate Investments Fund adatai szerint a napelempark 2018-ra egymillió háztartást képes ellátni villamos energiával, és ezzel évi 760 ezer tonna üvegházgáz kibocsátásának veszi elejét – vagyis ennyi füstöt eregetnének a levegőbe, ha széntüzeléses erőművel állítanának elő ugyanennyi áramot.

A létesítmény úgynevezett koncentrált napenergia (CSP)-technológiával működik, vagyis képes akár napokig is tárolni és használni a begyűjtött energiát, esténként és felhős napokon is. A működés elve, hogy amikor a nap a tükörrendszerre süt, az felmelegít egy folyadékot. Annyira, hogy az vízzel keverve is eléri a 400 Celsius-fokot. A keverési folyamat során gőz szabadul fel, ami turbinákat hajt meg, amelyek elektromos áramot termelnek.Hogy éjszaka is folytatódjon a folyamat, a tükrök felületén sót olvasztanak, ami képes olyan sokáig tárolni a korábban elraktározott hőt, hogy akár teljes sötétségben is további három órán keresztül folytatódik az áramtermelés. A beruházás a Világbank, a Climate Investments Fund alá tartozó Clean Technology Fund, az African Development Bank és számos más európai szervezet finanszírozásával készült el.

napelem

Kép: freeimages.com

Magyaroszág legnagyobbja

Magyarországon is legeket döntenek a napenergia terén. A legnagyobb napelempark épült fel Pécsen, melybe 38 ezer napelemet szereltek be. Az MVM Hungarowind Kft. 10 MW kapacitású erőművét több mint 4 milliárd forintos befektetésből kivitelezték a Pécsi Hőerőmű egy rekultivált zagyterében, melynek mérete 10 hektár.

Áldásos működése révén várhatóan 15 ezer tonnányi ÜHG-kibocsátástól esünk el évente. Az erőmű évente 10,1 millió kWh áramot tud majd előállítani. A pécsi beruházás a Mátrai Erőmű nemrég átadott 16 MW-os szolártelepének átadását követi.

Magyarország napenergia kapacitása 2015-ben mindössze 110 MW volt, ami uniós viszonylatban elég rossz helyezést jelent.A fejlődést hátráltatja, hogy sehol a világon nem olyan nagy az adózása (áfája) a napenergiának, mint hazánkban, miközben a napenergia-fogyasztás fogyasztói (bruttó) ára egész Európában nálunk a legalacsonyabb, hangsúlyozzák a szakértők.