Elege van Ázsiának a Nyugat szemetéből

2019. május 12. vasárnap - 10:01 / KlimaBlogger
  •    

Rodrigo Duerte államelnök, a Fülöp-szigetek Trumpja egyszerűen vissza akarja küldeni az országában elásott kanadai szemetet Kanadába. Vajon más államok is fellázadnak-e, és rászoktatják az iparilag fejlett világot a műanyag-újrafeldolgozás arányának növelésére?

Amióta 2018. első napján hatályba lépett Kína szemétimport-tilalma, végre a sajtóban is az őt megillető helyet foglalta el a nyugati világ szemétexportjának problémája. Az év első hónapjaiban elkezdett felgyülemleni a műanyag-hulladék a nyugati raktárakban és kikötőkben, mert eddig Kínára hagyatkoztunk, hogy feldolgozza vagy elégesse plasztikszemetünket. Kína abban töltött be piaci rést, hogy befogadta a tisztítatlan és szétválogatatlan műanyagot, amivel a nyugati feldolgozóüzemek nem bajlódtak. Ám ott is javarészt csak égetés lett a dologból.

Ezt elégelte meg a pekingi kormány, miután a lakosság egyre hevesebben lázongott, amiért a kínai metropolisokat folyton hatalmas szmog lepi el. A nyugati hírügynökségek képriportokban tudósítottak arról, hogy a kínai városokban a láthatóság időnként annyira leszűkül, hogy az ember nem tudja kivenni a szomszédos épületek körvonalait a ködszerűen sűrű szmogban. A kommunista vezetés észbe kapott, és már évekkel ezelőtt háborút hirdetett a városi szmog ellen, ennek része a szemétimport betiltása – hogy csökkenjen a szemétégetés is. Időközben a fejlett országok kisebb távol-keleti országokba irányították át a plasztikszemét-elszállítást, ahol gombamód szaporodtak el az illegális szemétégetők és korszerűtlen feldolgozóüzemek. A probléma tehát továbbra sem megoldott.

nem kell minden élelmiszert kidobni

Kép: Pixabay

Műanyag-csomagolásokban tobzódó fogyasztói társadalmunk továbbra is alacsony arányban képes újrahasznosítani nem szerves szemétjét. Inkább beszennyezzük vele a Távol-Keletet és az óceánokat. A Greenpeace nemrég vizsgálatot végzett arról, melyek a leggyakrabban előforduló márkák a tengerekben úszó műanyagszemétben. A Fülöp-szigeteki polémia pikantériája, hogy a politikai inkorrektség egyik fő alakjának számító Rodrigo Duterte államelnök nem is a kínai tilalom utáni szállítmányokat sérelmez. Mivel a gazdag Nyugat már évek óta Ázsiát használja szemeteskukájának, a Fülöp-szigetek sem maradhatott ki ebből.

Kanada 2013-ban és 2014-ben szállított hulladékot a szigetországba. Duterte szavaiból az derül ki, hogy a szemét már a talajban van, ez sem az újrafeldolgozás példája. Arról nem tett említést, hogy milyen jellegű hulladékról van szó, zömében plasztikot vagy főleg más anyagokat tartalmazott-e a szállítmány. A szemét befogadása az üzleti szektorban történt, cégek között, a kormány nem adott rá engedélyt, ezért mérges most Duterte.

Duterte diplomáciai csatornákon többször is tiltakozását fejezte ki a gyakorlat ellen írásban, és azzal fenyegette meg Justin Trudeau kormányát, hogy kiásatja és hajón visszaküldi a szemetet oda, ahonnan jött. Kanada manilai nagykövetsége egy semmitmondó nyilatkozatot adott ki, melyben biztosította Dutertét és a nyilvánosságot arról, hogy együttműködnek a megoldás megtalálásán.

Zacsiapokalipszis: 2030-tól csak újrahasznosítható műanyag csomagolás
Az Európai Parlament új stratégiát vizsgál meg, melynek egyik célja, hogy 2030-ra minden műanyag csomagolás újrahasznosítható legyen. Az új intézkedések segítenek csökkenteni az európai országokban még megtermelt műanyaghulladék mennyiségét, ami így kevésbé rombolja majd környezetünket, éghajlatunkat, egészségünket és gazdaságunkat.