Elege van Ázsiának a Nyugat szemetéből

2019. május 12. vasárnap - 10:01 / KlimaBlogger
  •    

Rodrigo Duerte államelnök, a Fülöp-szigetek Trumpja egyszerűen vissza akarja küldeni az országában elásott kanadai szemetet Kanadába. Vajon más államok is fellázadnak-e, és rászoktatják az iparilag fejlett világot a műanyag-újrafeldolgozás arányának növelésére?

Amióta 2018. első napján hatályba lépett Kína szemétimport-tilalma, végre a sajtóban is az őt megillető helyet foglalta el a nyugati világ szemétexportjának problémája. Az év első hónapjaiban elkezdett felgyülemleni a műanyag-hulladék a nyugati raktárakban és kikötőkben, mert eddig Kínára hagyatkoztunk, hogy feldolgozza vagy elégesse plasztikszemetünket. Kína abban töltött be piaci rést, hogy befogadta a tisztítatlan és szétválogatatlan műanyagot, amivel a nyugati feldolgozóüzemek nem bajlódtak. Ám ott is javarészt csak égetés lett a dologból.

Ezt elégelte meg a pekingi kormány, miután a lakosság egyre hevesebben lázongott, amiért a kínai metropolisokat folyton hatalmas szmog lepi el. A nyugati hírügynökségek képriportokban tudósítottak arról, hogy a kínai városokban a láthatóság időnként annyira leszűkül, hogy az ember nem tudja kivenni a szomszédos épületek körvonalait a ködszerűen sűrű szmogban. A kommunista vezetés észbe kapott, és már évekkel ezelőtt háborút hirdetett a városi szmog ellen, ennek része a szemétimport betiltása – hogy csökkenjen a szemétégetés is. Időközben a fejlett országok kisebb távol-keleti országokba irányították át a plasztikszemét-elszállítást, ahol gombamód szaporodtak el az illegális szemétégetők és korszerűtlen feldolgozóüzemek. A probléma tehát továbbra sem megoldott.

nem kell minden élelmiszert kidobni

Kép: Pixabay

Műanyag-csomagolásokban tobzódó fogyasztói társadalmunk továbbra is alacsony arányban képes újrahasznosítani nem szerves szemétjét. Inkább beszennyezzük vele a Távol-Keletet és az óceánokat. A Greenpeace nemrég vizsgálatot végzett arról, melyek a leggyakrabban előforduló márkák a tengerekben úszó műanyagszemétben. A Fülöp-szigeteki polémia pikantériája, hogy a politikai inkorrektség egyik fő alakjának számító Rodrigo Duterte államelnök nem is a kínai tilalom utáni szállítmányokat sérelmez. Mivel a gazdag Nyugat már évek óta Ázsiát használja szemeteskukájának, a Fülöp-szigetek sem maradhatott ki ebből.

Kanada 2013-ban és 2014-ben szállított hulladékot a szigetországba. Duterte szavaiból az derül ki, hogy a szemét már a talajban van, ez sem az újrafeldolgozás példája. Arról nem tett említést, hogy milyen jellegű hulladékról van szó, zömében plasztikot vagy főleg más anyagokat tartalmazott-e a szállítmány. A szemét befogadása az üzleti szektorban történt, cégek között, a kormány nem adott rá engedélyt, ezért mérges most Duterte.

Duterte diplomáciai csatornákon többször is tiltakozását fejezte ki a gyakorlat ellen írásban, és azzal fenyegette meg Justin Trudeau kormányát, hogy kiásatja és hajón visszaküldi a szemetet oda, ahonnan jött. Kanada manilai nagykövetsége egy semmitmondó nyilatkozatot adott ki, melyben biztosította Dutertét és a nyilvánosságot arról, hogy együttműködnek a megoldás megtalálásán.

Zacsiapokalipszis: 2030-tól csak újrahasznosítható műanyag csomagolás
Az Európai Parlament új stratégiát vizsgál meg, melynek egyik célja, hogy 2030-ra minden műanyag csomagolás újrahasznosítható legyen. Az új intézkedések segítenek csökkenteni az európai országokban még megtermelt műanyaghulladék mennyiségét, ami így kevésbé rombolja majd környezetünket, éghajlatunkat, egészségünket és gazdaságunkat.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor