Egyhavi eső egy óra alatt – és ez csak a kezdet

2015. augusztus 18. kedd - 19:26 / PP/MTI
  •    

A forró hetek után következő esők mennyisége manapság azt mutatja, hogy az időjárás szélsőségesebbé válik. Az ELTE Meteorológiai Tanszékének vezetője szerint előrejelzéseik egyértelműen azt mutatják, hogy a csapadékintenzitás növekedése várható.

Egy óra alatt több eső esett hétfő este a főváros belső részén, mint az augusztusi havi átlag – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A háromnegyed hét és háromnegyed nyolc között mért csapadék mennyisége meghaladta a nyolcvan millimétert, miközben felhőszakadásról akkor beszélünk, ha fél óra alatt legalább 30 milliméternyi eső hullik. (És az idei év még tartogathat kellemetlen meglepetéseket.)

Bartholy Judit, az ELTE Meteorológiai Tanszék vezetője szerint a csapadékra vonatkozó előrejelzéseik egyértelműen azt mutatják, hogy a csapadékintenzitás növekedése várható. Tehát a klímaváltozás egyebek között azt is jelenti, hogy időjárásunk szélsőségesebbé válik, emiatt nagyobb aszályokra és nagyobb árvizekre kell számítani.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese az M1 hírcsatornának elmondta, megvizsgálták 2014-ben valamennyi Magyarországi folyószakaszra, 2600 kilométer hosszúságban, hogy változtak-e az árvízszintek. Az a szomorú tapasztalat, hogy igen, változtak. Átlagosan egy méterrel nőttek. A Dráva egy szakaszán, illetve a Duna alsó szakaszán nem, ellenben a Felső-Tiszán például 1,9 méterrel nőtt a mértékadó árvízszint, tehát jelentős a növekedés – hangsúlyozta.

Hőség: ez még csak az ízelítő volt
Tizenöt évvel ezelőtt még csak elvétve kellett hőségriadót hirdetni, mára viszont a nyarak mindennapos részévé vált. Még hosszabb hőségriadókra és több trópusi éjszakára lehet számítani a jövőben, már tíz éven belül is évente 9-16 nappal nőhet a hőségriadók időtartama – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb, honlapján közzétett tanulmányából.