Egy erdőtűz után hat hónapig légzési problémáktól szenvednek az emberek

2018. december 13. csütörtök - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

Annak az egészsége is megszenvedi egy helyi erdőtűz kedvezőtlen hatásait, akinek egyébként nincsenek légúti megbetegedései. Akár fél évig is küszködhetünk légzési problémákkal.

Négy éven át tartott az aszály Kaliforniában, ami erősen tűzveszélyessé tette az USA bruttó össztermék tekintetében G6-os ligába is beillő tagállamát. (Ha Kalifornia önálló ország lenne, nagyjából a hatodik, hetedik helyen szerepelne a GDP szerinti rangsorban. Javarészt csak az USA egésze, Kína, Japán, Németország, Anglia és India szokott nagyobb GDP-t felmutatni, mint Kalifornia.)

Idén ősszel Dél-Kalifornia erdőtüzei a világ három legszennyezettebb levegőjű városaivá avatták Stocktont, San Franciscót és Sacramentót. 2017-ben Észak-Kaliforniában tombolt a tűzvész, a szőlőtermesztő Sonoma- és Napa-völgyben, mely prémiumkategóriás borairól ismert.

tíz robbanás hackerek

Kép: SXC

Ahogy a University of California Davis Healthen működő Environmental Health Sciences Center igazgatója, Irvan Hertz-Picciotto a CNN-nek elmondta, az észak-kaliforniai tűzvész után azt tapasztalták, hogy a környéken lakók közül még azok is légzési problémáktól szenvedtek, akiknek korábban nem volt részük légúti megbetegedésekben.
Ráadásul tüneteik a tűzvész után nagyjából hat hónapig tartottak.

(CNN)