Dühből lett az újrahasznosítás mogulja a 38 éves vállalkozó

2016. február 26. péntek - 19:01 / klímablog
  •    

Tajvanon minden erőforrást igyekeznek körültekintően kezelni, mert tisztában vannak vele, hogy egy szigetországba importálni árut és alapanyagokat mindig drága mulatság. Ezért készült újrahasznosított műanyagból étterem-dekoráció, sőt kétszemélyes repülőgép is.

Arthur Huang, a Miniwiz 38 éves alapítója mindig is tudta, hogy a polgároknak csökkenteniük kell az ökolábnyomukat, s ennek egyik hatékony módja a hulladékújrahasznosítás. Hiszen amellett, hogy így jelentős mennyiségű további alapanyagtól kímélhetjük meg a Földet, a szeméttelepeken rothadó hulladék metánban gazdag gázfelhőket ereget a légkörbe.

A Miniwiz-t azzal a céllal hozta létre, hogy a szemetet hasznos eszközzé tegye: újrahasznosított műanyagot gyárt belőle. A cég nem csak egyfajta termékre koncentrál. Előállítanak üvegtéglának látszó műanyag elemet, melyből térelválasztó fal építhető, árulnak műanyag asztalt. A cég profilja az ipari dizájn és a beltéri dekoráció, beleértve a bútorokat is.

(A már világszerte sikeres, magyar származású Tom Szaky szintén szemétből “épít”, de sok szempontból máshogy gondolkodik. Vele készült interjúnk itt olvasható.)

Arthur Huang (fotó: Wikipedia/Miniwiz)

Arthur Huang
(fotó: Wikipedia/Miniwiz)

Huang saját elmondása szerint a dühből építkezik: körülnézett a világban, és mindenütt azt látta, hogy aránytalanul, sőt igazságtalanul vannak elosztva a materiális javak, az erőforrások, és sokan pazarolva fogyasztanak. (62 ember zsebében van a világ vagyonának fele!)

Huang családjával 11 évesen költözött az USA-ba. Amerikában javarészt gúnyban és lenézésben volt része. Iskolatársai cikizték. Ő igyekezett bizonyítani, hogy érdemes rá, bevegyék a klikkbe. Edzett, s fölös energiáit mindenféle vagány csínytevésben vezette le. Bandázott. Néhányszor le is tartóztatták. 2005-ben hozta létre vállalkozását szülőföldjén, Tajvanon, és 2008-ban vissza is költözött hazájába. Tajpejben működő cége ma már 10 millió dolláros éves forgalmat generál és 37 alkalmazottat foglalkoztat.

Huang otthona

Huang otthona

A legnagyobb kunszt talán az, hogy újrahasznosított anyagokból kis kétszemélyes propelleres repülőgépet is létrehozott  a leleményes vállalkozó. A szárnyak megalkotása volt a legnagyobb kihívás, mivel itt a legnagyobb a súrlódás. Ráadásul a szárny teteje meleg, az alja hideg. Hogyan bírja ezt az újrahasznosított plasztik?

Huang nagy hangsúlyt fektetett rá, hogy a gép külseje “menő” legyen. Hogy ne az legyen az első dolog, amit a fogyasztó lát a termékein, hogy “ez is valami újrahasznosító projekt”, hanem inkább az: milyen jól néz ki! Milyen formás! A szándéka sikerült is. A gép simán beillene egy menő hollywoodi akciófilmbe.

A Miniwiz teljes dekorációs projekteket is vállal. A Le blé d’Or étteremnél a megrendelő például azt akarta, hogy a sörgyártás maradványait használják fel újra a vendéglő díszítéséhez. Így kerültek félbevágott sörösüvegek a falra – körülbelül úgy, ahogy az agancsok és kitömött állatfejek díszítik a vadászok nyaralóit. A mennyezet íves dekorációját és a székeket is a sörgyártás tárgyi hordalékából állították elő.

A Le blé d'Or étterem belseje: ki gondolná, hogy a sörgyártásból fennmaradt anyagokkal dekorálták?

A Le blé d’Or étterem belseje: ki gondolná, hogy a sörgyártásból fennmaradt anyagokkal dekorálták?

 

(A The Wall Street Journal videointerjúja alapján.)