Drágább lesz a villamos áram télen

2011. október 28. péntek - 14:24 / klímablog
  •    

Németország nyolc elöregedett atomerőművet zárt be a nyáron, vagyis nukleáris erőmű-kapacitásának 40 százalékát vonta ki az energia-hálózatból. Szakértők nem tartanak áramszünetektől, de úgy vélik, az energiaárak emelkedésére számítani kell Európa-szerte.

 

Precedensek
Az EEX energia-tőzsdén a másnapi áram MWh-ja 55 euróba kerül. Korábbi példák azt mutatják, hogy 2009 októberében 182 euróra, 2008 novemberében 494 euróra ment fel ez az ár. Az idei télen alighanem 150-250 euró között fog mozogni az árszint.

A fukushimai szerencsétlenség árnyékában hozott döntés miatt Németország energia-importőrré vált, vagyis áram-behozatalra kényszerül. A szűkebb (energia)termelői kapacitás árversenyt hoz magával. A Reuters szakértőkre hivatkozva úgy becsülte, Franciaországban 3 euróval (4 dollárral) fog nőni az áram megawatt-óránkénti ára (MWh), míg Németországban 7 euróval.

Az átlagosnál hidegebb tél lehetősége már eleve veszélyeket rejt magában, ha az energiaellátásról van szó. A tőkepiacok és a spekulánsok félelmei felvihetik az energiaárakat. Az alacsony hőmérséklet növeli a fogyasztást a háztartásokban.

A 2014-2020 közötti időszakban az EU a tervek szerint 9,1 milliárd euróval kívánja támogatni a gázvezetékek és áramhálózatok korszerűsítését, jelentette a Reuters. A teljes uniós infrastruktúrára azonban mintegy 1000 milliárd eurót kellene fordítani.