Döbbenetesen sok műanyaghulladékot termelünk – megtudhatja, Ön pontosan mennyit

2017. március 18. szombat - 10:48 / piacesprofit.hu
  •    

Bár a hulladékcsökkentésben fontos szerepe van a szabályozásnak, nem kérdés, hogy mekkora jelentősége van a lakosság fogyasztási szokásainak. Ha szembesülünk vele, mennyire terheljük mi magunk a környezetet minden egyes nap, talán rászánjuk végre magunkat a változtatásra.

Egy szívószál, amit teljesen feleslegesen beletesznek az üdítőbe, pedig az üvegből is tudunk inni. Egy műanyag pohár, amit annak ellenére elfogadunk, hogy valójában a kávézóban fogjuk meginni, amit rendeltünk, tehát akár „helyben fogyasztós”, kerámiacsészében is kérhettük volna az italt, csak egy szóba került volna.

Szegfűszeg és oregánó jöhet a műanyag csomagolás helyett
Szegfűszeggel és oregánóval illatosított, ehető csomagolás védhetné az ételeinket. Amellett, hogy természetes, egy friss tanulmány szerint jobban is működik.

Az, hogy a közértben az egyetlen darab, a héjában is tökéletesen biztonságban lévő narancsot vagy almát is beletesszük még egy átlátszó műanyag zacskóba. Természetesen minden alkalommal egy újba, mert bár otthon mindenkinél hegyekben áll az ilyen – vagy azonnal a szemétben végzi a vásárlás után –, mégsem használjuk újra, amikor kellene. Hogy mennyire nincs szükségünk a szatyrokra, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy drasztikusan visszaesik a használatuk, ha nem ingyen, hanem pár fillértért adják azokat.

Vagy, hogy számos félliteres ásványvizes üveget fogyasztunk egy nap alatt, ahelyett, hogy a nagyobb kiszerelést vagy még inkább a Magyarországon teljesen egészséges csapvizet és egy úrjatölthető, dizájnos kulacsot választanánk.

Ilyen apróságnak tűnő dolgokon múlik, hogy mennyivel járulunk hozzá a Földet egyre inkább elborító felesleges műanyag szaporításához. A saját műanyag-ökolábnyomunk kiszámításában segít a Greenpeace kalkulátora, ahol minimális angoltudással megtudhatja, mennyivel járul Ön hozzá a világot beborító műanyaghulladék növelésével. Sokkoló, de megéri kipróbálni.

Ide kattintva számíthatja ki – és nézheti meg az ijesztően hosszú listát –, hogy Ön mennyi műanyagszeméttel terheli meg a világot.

Nagyon bele kell húznunk az újrahasznosításba
2030-ra az újrahasznosítás arányát a mai 44-ről 70 százalékra kell emelni – olvasható egy frissen elfogadott jogszabály-tervezetben, amiről az Európai Parlament és a Tanács most kezd tárgyalni. A képviselők a nagy környezeti terhet jelentő hulladéklerakók arányát 5 százalékra, az ételhulladék arányát felére csökkentenék.