Dizájnkukák a boltokban: hátha rákapunk

2010. augusztus 30. hétfő - 20:54 / klímablog
  •    

Hamarosan megjelennek az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. formatervezett gyűjtőedényei. A koordináló szervezet új szolgáltatása keretében különböző csomagolóanyag-fajták szelektív visszagyűjtése válik lehetővé a vásárlás helyszínén.

Szeptemberben megkezdődik az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. formatervezett szelektív hulladékgyűjtő edényeinek élelmiszer áruházakba történő telepítése. Az edények kihelyezésével az ország több 100 pontján válik lehetővé a vásárláshelyi szelektív hulladékgyűjtés. A kukáknak köszönhetően a lakosság mostantól kényelmesen, a bevásárlások alkalmával válhat meg az otthon anyagfajtánként gyűjtött hulladékoktól.

Az esztétikus gyűjtőedények az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. és Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervezési tanszékének közös pályázatának díjnyertes tervei alapján készültek. A nyertes munka 12 magyar és külföldi formatervező hallgató pályaműve közül került kiválasztásra.

Nem hiába nyert
Nem hiába nyert

Az Öko-Kord célja, hogy rövid időn belül több áruházlánc üzleteiben is elérhetővé váljon a szelektív gyűjtőedény. A koordináló szervezet várakozásai szerint az infrastruktúra kiépítésével, és szelektív hulladékgyűjtés eddig kevéssé ismert formájának megvalósításával jelentősen növelhető a Magyarországon hasznosított hulladék mennyisége.

A bolti gyűjtés lehetőségének műszaki megteremtése mellett fontos eleme a programnak a lakosság mozgósítását célzó figyelemfelhívó kommunikáció. Az Öko-Kord arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a különgyűjtés jelentős előrelépés a környezetvédelem szempontjából, mivel a szelektíven gyűjtött hulladékok a gazdasági körforgásba visszakerülve új használati tárgyak alapanyagául szolgálnak.