Debra Winger ellenzi a palagáz-kitermelést

2014. szeptember 27. szombat - 10:01 / Kriston László
  •    

Az 1980-as évek legendás hollywoodi sztárja „kreatív tanácsadóként” közreműködött a Gasland című Oscar-jelölt dokumentumfilm elkészítésében, amely a palagáz-kitermelés káros környezeti hatásait dokumentálta meghökkentő felvételekkel.

A háromszoros Oscar-jelölt Debra Winger a kolozsvári Transilvania Filmfesztiválon.

Az apai ágon magyar származású, háromszoros Oscar-jelölt színésznő a 13. Transilvania Filmfesztivál vendégeként, Kolozsváron szólalt fel ismét a palagáz-kitermelés ellen (amelyekről itt olvashat részletesen), arra buzdítva az uniós országokat, hogy tiltsák be, mert az Egyesült Államokban már bebizonyosodott a kára.

Cikksorozatuk első részét itt, a második részt itt olvashatják.

„Az Oscar-díjra jelölt Gasland és második része létrejöttében egyaránt segédkeztem” – mondta a színésznő (a második részen nem szerepel a neve). – Önöknek komoly problémájuk van itt Romániában. Eddig az egyetlen ország ebben a régióban, amely betiltotta a hidraulikus fúrást, Bulgária. Nekünk már nem maradt több időnk még több fosszilis energia elfogyasztására. Ha hallgatunk a klimatológusokra, tudhajtuk, nem halogatható tovább, hogy foglalkozzunk az éghajlatváltozással. Nem szabad több fosszilis energiát égetnünk” – mondta a Becéző szavak, az Oltalmazó ég, A törvényszéki héják sztárja.

„Amikor fiatal voltam, szép kis kék lánggal reklámozták Amerikában a földgázt, mint tisztán égő energiát. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a natural gas (földgáz) jó marketingkifejezés. Ugyanis »természetesnek« állítják be ezt az energiahordozót, ami voltaképpen fosszilis energiaforrás, és mint ilyen, erősen légszennyező.”

„Tisztábban ég, mint a szén, de nagyon piszkos az a folyamat, mire kitermeljük. Az 1950-es és ’60-as években a földgáz közetlenül a földfelszín alatt volt. Ezt már javarészt kitermeltük. Ma már kőzetek alatti földgázt termelünk ki. Vagyis széttörik a közeteket, hogy hozzájussanak.” Ez a kőzúzás hidralikus (fracturing vagy ismertebb nevén fracking) technikával történik, melynek során nagy nyomású folyadék befecskendezésével feltörik a talajt. „Kemikáliákat használnak, hogy felhozzák a gázt. Nem hiszem, hogy részletes magyarázatra szorulna, milyen könnyű elmérgezni az ivóvíz-készleteket. A Gasland című dokumentumfilm azokat a városokat és falvakat dokumentálta, amelyeknek talajvizét tönkretette a gázkitermelés.”

Amerikában Yoko Ono és a néhai Pete Seeger is daloltak a hidraulikus kőfúrás ellen. Magyarországon három helyen folytatnak feltáró jelleggel lelőhelyek iránt kutatást és fúrást.

Palagáz-kitermelés és szennyezett levegő: az orrvérzés csak a kezdet
A palagáz-kitermelés nemcsak az ivóvizet szennyezi és teszi használhatatlanná, hanem a környező települések levegőjét is. Idegrendszeri bántalmakat okozó gázok kerülnek a levegőbe – derül ki a Gasland 2 dokumentumfilmből, melyet a kolozsvári Transilvania Filmfesztiválon láttunk.