Csúcsétterem ételmaradékból

El tud képzelni egy elegáns éttermet, ahol profi séfek, csodás tányérokon és nem utolsó sorban sok pénzért olyan ételeket szolgálnak fel, ami után mind a tíz ujját megnyalja? Ez eddig rendben. És ha azt mondjuk, hogy minden egyes étel alapanyaga olyasmi, ami átlagos esetben a szemétben végezné?

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kép:Pexel

A fejlett országokban töméntelen mennyiségű étel válik hulladékká, ez pedig szerencsére egyre több embernek szúrja a szemét.

Nemrég egy menő New York-i étterem három hétre WasteED néven olyan pop-up vendéglővé alakult, ahol kizárólag más esetben már valószínűleg hulladéknak minősülő alapanyagokat használtak fel. A kifacsart gyümölcsök rostjai, a kenyérmorzsák, a szépséghibás zöldségek itt valódi gasztronómiai élménnyé alakultak. (A  hirtelen feltűnő, majd gyorsan eltűnő  - pop up - elárusítóhelyek egyébként is nagyon népszerűek manapság. Elmondjuk, miért.)

A rövid időszak alatt 10 ezer adag ételt szolgáltak fel – nem éppen hulladékáron. Adam Kaye, az étterem vezetője szerint a hivatásos séfek egyébként is sokkal kevésbé pazarolnak egy átlagos háziasszonynál, tehát csak néhány lépéssel kellett továbbmenniük.

Néhány receptet otthon is ki lehet próbálni: a zöldségek ropogósra sütött héjából levesbetét, a répa zöldjéből pesto készülhet. A halfej és egyéb bizarrnak tűnő alapanyagok kulináris élménnyé alakításához azért már szükség van némi képzettségre és tehetségre is.

Szerencsére nem ez az egyetlen ilyen kezdeményezés, Koppenhágában is működik vendéglő hasonló koncepcióval.

Pazarul élhetnénk csak hulladékból
Túl sok ételt dobunk ki a szemétbe. Világszerte a megtermelt élelmek 40%-át nem fogyasztjuk el. Egy kanadai pár dokumentumfilmet készített arról, milyen jól lehet létezni a kukákból bányászott ételmaradékokon.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo