Csökkenti ökológiai lábnyomát a Berlinale

2010. november 29. hétfő - 09:11 / Kriston László
  •    

A politikai tematikájáról és társadalomtudatosságáról ismert Berlini Filmfesztivál ezentúl nagyobb hangsúlyt helyez a klímavédelemre: energiafogyasztásán keresztül csökkenti öko lábnyomát. A hagyományosan február elején megrendezésre kerülő filmes seregszemle a tél egyik leghidegebb időszakában sok épületével számított energiafaló rendezvénynek.

Az Öko-Institut, az alkalmazott ökológiatudományok németországi intézetének vizsgálatát követően a fesztivál igazgatósága olyan energiatakarékossági programot vezet be, mely a következő 3 évben lényegesen csökkenti a Berlinale ökológiai lábnyomát.  

"Az Entegával való partnerségünk célja, hogy középtávon csökkentsük a fesztivál széndioxid-kibocsátását", nyilatkozta Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója, aki más lépéseket is kilátásba helyezett, ám részletekbe nem bocsátkozott.

A darmstadti székhelyű Entega megújuló erőforrásokból állítja elő energiáját, valamint klíma-semleges földgázból, miután 2008-ban felhagyott a német közvélemény által ellenzett nukleáris energiatermeléssel. A 400 000 fogyasztóval rendelkező vállalat 2015-ig 1,4 milliárd eurót fektett megújuló energiákba.

Kisebb rendezvények, mint például a Svájc augusztusi, nyári klímájában megrendezett Locarnói Filmfesztivál a Berlinalét leelőzve, hamarabb jelentette be, hogy nemcsak fenntarthatóbb lett, de karbonsemlegessé is vált.