Csodát tettek Bhutánban

2016. június 02. csütörtök - 19:20 / klímablog
  •    

Bhután az első helyen végzett 2014-ben a boldogságindex mérésében, a világ legboldogabb országa pedig most a világ első karbonnegatív állama is lett.

A picike, mindössze 750 ezer lakosú ország nevét az egész világ ismeri, hiszen ők azok, akik GDP (gross domestic product) helyett GNP (gross national happiness) értékben kezdték számolni a teljesítményüket.

Most pedig Bhután a világ első karbonnegatív országaként tűnik fel. Ez azt jelenti, hogy a területén lévő erdők több szén-dioxidot nyelnek el évente, mint amennyi a terület kibocsátása. A bhutániak mindössze évi 1,5 millió tonna szén-dioxidot termelnek, miközben erdeik ennek többszörösét, 6 millió tonnát képesek elnyelni – állítja az Independent videója. (A himalájai királyság érkezett a „legnagyratörőbb vállalásokkal” a párizsi klímavédelmi csúcsra is.)

Ez pedig az állam határozott környezetvédelmi politikájának köszönhető. Az ország területének 72 százalékát jelenleg erdő borítja, és az alkotmány rögzíti, hogy ez soha nem csökkenhet 60 százalék alá.

2015 júniusában száz önkéntes 49 672 darab fát ültetett el, ezzel új világrekordot állítottak fel. Idén márciusban pedig 82 ezer fát ültettek szerte az országban a trónörökös megszületésének tiszteletére.

Hogy mely országok a legnagyobb szennyezők, arról itt olvashat.