Csalás a levegőből vizet előállító palack?

2017. március 09. csütörtök - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

2014-ben napvilágot láttak beszámolók egy vizespalackról, ami párás levegőből gyárt vizet. Az Indiegogo tömegfinanszírozási oldalon 2017 áprilisára ígérik a termék elkészültét. Vannak, akik csalást emlegetnek. Mi az igazság?

A craveonline.com információja szerint a terméket kitaláló Fontus nevű vállalkozás 340 ezer  dollárt szedett össze tömegfinanszírozással. A honlapon azt írják, a palack ötlete “túl szép volt, hogy igaz legyen”. Hisz egy palack, ami vizet állít elő a levegőből, és még az áramhálózatra sem kell rákötni, nemcsak a biciklistáknak lenne hasznos, hanem a szegény országok lakóinak is.

Mivel évek teltek el azóta, hogy az osztrák cég először beharangozta találmányát, az Indiegogon adakozó támogatók közül egyre többen szólalnak fel, azt állítva, hogy a Fontus palack nem több, mint csalás. (Fontus vagy Fons a patakok és források istene volt az ősi római mitológiában.)

fotók: fontus.at

Fotók: fontus.at

Más is csinál levegőből vizet
Nem ez a palack az egyetlen próbálkozás, amellyel a levegőből próbálják kinyerni a benne lévő vizet. A WaterSeer turbina kifejezetten a világ vízhiányos tájain élőknek segítene és szélenergia segítségével működik. Naponta több mint 30 liter víz előállítására képes.

A YouTube-on van egy csatorna, EEVblog címen, amelynek alkotója azzal foglalkozik, hogy új találmányok életképességét vizsgálja, és rántja le róluk a leplet: hazugság! A csatorna műsorvezetője kiszámolta, ahhoz, hogy a Fontus állítása igaz legyen, miszerint 90 százalékos páratartalmú, 40 Celsius-fokos levegőből 1 liter vizet állít elő a palack, 905 kilojoule energia kellene egy órára. Ami egyenlő 250 watt/óra villamosenergiával. Ha nem 40 Celsius-fokos a levegő, hanem hidegebb, és ha nem 90 százalékos a páratartalma, hanem kevesebb, akkor még több energia kell a víz előállításához.

A férfi a videóban maga elé tart egy 250 wattos napkollektort- Ez nagyjából 1,5 négyzetméter, amit megemelni sem kis erőfeszítés, és ráadásul mindig a Nap felé kell fordítani, hogy optimálisan működjön, különben romlik az energia-előállítás hatékonysága. Ekkora napenergiás felület kell ahhoz, hogy a Fontus palackja produkálni tudja azt a bizonyos 1 liternyi vizet. Kevésbé optimális körülmények között még nagyobb napenergia-befogadó felület szükséges (vagy 1 óránál hosszabb idő).

Biciklire erősíthető

Biciklire erősíthető

Nyilvánvaló, hogy a palackhoz nem tartozik ekkora napkollektor. Sőt, ami az illeti, a Fontus közzé is tett egy fotót, amin jól látható, hogy a turista hátizsákja alatt egy körülbelül füzet nagyságú szolárpanel lóg.

Csalás tehát a Fontus találmánya? A YouTube csatorna vezetője is megjegyzi, hogy a palack alapelve elvileg működőképes, nem mond ellent a fizika törvényeinek. Tehát lehet víz a levegőből, csak arról van szó, hogy azok a paraméterek, amelyek mentén ígérik a vízelőállítást, a Fontus által illusztrált kis napkollektorral lehetetlen.

Vagyis túlságosan ambiciózus célokkal és ígéretekkel adták el a donoroknak az ötletet, akik összeadakozták a pénzt az Indiegogon. A pénzgyűjtés egyébként 2016 májusában zárult le, a jelenlegi állás szerint 2017 áprilisára ígérik a termék szállítását, vagyis néhány héten belül kiderül az igazság.

A Daily Mail brit bulvárlap 2014-ben azt írta, hogy a palack a bécsi Iparművészeti Egyetem egyik diákjának, Kristof Retezárnak az agyszüleménye, aki abban az évben elnyerte koncepciójával – illetve valószínűleg a prototípussal–  a James Dyson-díjat. Igaz, a versenygyőztes prezentációban még az állt, hogy 1 óra alatt nem 1, hanem 0,5 liter vizet képes előállítani a palack, s Retezár ott még 20 Celsius-fokos levegővel és 50 százalékos páratartalommal számolt.

Füzet nagyságú szolárpanel.

Füzet nagyságú szolárpanel.

Fontos megjegyezni, hogy a palack nem tisztítja meg a levegőből kivont vizet. Egy szűrő ugyan van benne, de az nem elég ahhoz, hogy például a szmogos városi levegőből kivont víz valóban iható legyen.

Forrás: Youtube/EEVBlog, Daily Mail, craveonline.com Business Insider, jamesdysonaward.org