Csak gyors és radikális megoldás segíthet a klímaválságban

2019. május 10. péntek - 19:04 / piacesprofit.hu
  •    

A 20. sz. elején vagy 200.000 lovat tartottak New Yorkban, azok szállítottak embert és árut. Naponta több tonnányi ürülékük szennyezte a nagyvárost, amelyet elleptek a patkányok és a bűz. A gyors megoldást nem rendszabályok, hanem az autó megjelenése hozta. Hasonlóan csak radikális technológiai újítás oldhatja meg a klímaválságot.

Akárcsak hajdan New Yorkban, ma is mindenki arról panaszkodik, hogy a növekvő forgalom bűze, a mérgező kipufogógázok veszélyeztetik az emberi életet és a környezetet. Általános a vélemény, hogy nem mehet így tovább a nagyvárosokban, valamit tenni kell.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Tüntetnek már iskolás gyerekek is, bevezetnek autóközlekedési korlátokat, bírságokat szabnak ki a szennyezőkre, vannak mindenfajta mozgalmak, de holmi fokozatos megoldás képtelenség. Ilyen intézkedések hozhatnak ugyan bizonyos sikereket, de a haladás lassú lesz, mert mindig lesznek érdekcsoportok, amelyeknek érdeke, hogy lassítsák a folyamatot.

Széndioxid-adóval megmenthetnénk környezetünket
A széndioxid-kibocsátás megadóztatásával 2050-ig el lehetne érni, hogy a világ energia-szükségletének 86 százaléka megújítható forrásokból, nap- , vízi-, szélenergiából, a földhőből származzon.

Akárcsak a New York-i lovak esetében, ahol teljesen váratlan oldalról jött a megoldás, csak valami egészen új technika megjelenése oldhatrja meg radikálisan a helyzetet. Ahogy a mobil eszközök, az okostelefonok rövid idő alatt átalakították a távközlést, a hírek, a tudományos ismeretek továbbítását, általában az emberi kapcsolatokat, ehhez hasonlóan valamilyen új technológiai megoldásra van szükség a környezetvédelemben. Az államoknak ilyen kutatásokat kellene támogatniuk.

(Forrás: Die Welt)