Brüsszel orrát csavarja a magyar légszennyezés

2014. március 30. vasárnap - 18:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy biztosítson védelmet a polgárok számára a szálló por okozta szennyezettség ellen. Az Európai Bizottság aggasztónak tartja, hogy Magyarország nem biztosít védelmet a polgárok számára a szakmai körökben PM10-ként emlegetett szálló por okozta szennyezettség ellen.

Valamit tényleg kezdenünk kellene a porral – kép: Pixabay

Ezeknek az apró részecskéknek a forrása az ipari tevékenységből, a közlekedésből és a lakossági fűtőrendszerekből származó kibocsátás. A szálló por asztmás megbetegedést, szív- és érrendszeri problémákat, tüdőrákot és korai halált okozhat. Az uniós jog előírja a tagállamok számára, hogy korlátozzák a polgárok szálló pornak való kitettségét.

A 2005 után készített jelentések alapján a legalább 2012-ig terjedő időszakban Budapest térségében, továbbá a Sajó-völgyben (beleértve Miskolcot), valamint egyes kiemelt városok térségében (ideértve különösen Nyíregyházát és Szegedet) a lakosságot évről évre érő szállópor-terhelés szintje meghaladta az egészségügyi küszöbértéket. Pécs térségében, amely 2011 júniusáig mentességet kapott az uniós jogszabálynak való megfelelési kötelezettség alól, ez a probléma szintén érintette a lakosságot.

A brüsszeli bizottság megítélése szerint Magyarország nem tette meg azokat a lépéseket, amelyekre már 2005 óta szükség lett volna a lakosság egészségének védelme érdekében. Ezért felszólította Magyarországot, hogy hozzon “előretekintő, gyors és hatékony” intézkedéseket, korlátozza a lehető legrövidebb időre a “meg nem felelési időszakot”.

Ezt az indokolással ellátott véleményt tavaly februárban egy Budapestre küldött felszólító levél előzte meg. Amennyiben a mostani, nyomatékosított felszólítás nyomán Magyarország nem teszi meg a megfelelő lépéseket, az Európai Bizottság az unió luxembourgi székhelyű bírósága elé terjesztheti az ügyet.

40 százalékkal kevesebb káros anyag 2030-ra?
A zöldek jó ideje kampányolnak azért, hogy az unió vezetése ambiciózusabb kibocsátás-csökkentés mellett kötelezett el magát 2030-ra. Imáik részben meghallgatásra találtak Barrosónál. Az aktivisták által propagált, 40 és 60 százalék közötti csökkentés túl erősnek bizonyult, amely megosztotta volna a tagállamokat. 40 százalék lett a kompromisszum.