Bontják a fukusimai reaktort

2014. október 24. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Egy speciális, távirányítású daruval megkezdték a fukusimai egyes reaktorblokk bontását. Az üzemeltető reményei szerint 2018-ban a sérült fűtőelemeket is kiemelhetik. A gond csak az, hogy senki sem tudja, mi van a reaktor belsejében.

Megkezdődött a sérült reaktor bontása

Három és fél évvel a 2011-es fukusimai katasztrófa után az üzemeltető Tepco megkezdte a négyblokkos Fukusima Daichi egyes blokkjának bontását. Szerdán indult meg az ideiglenes védőszarkofág tetejének elmozdítása egy speciális, távirányítható emelődaruval. Az így keletkezett réseken keresztül a tervek szerint négyezer liter kötőanyagot öntenek a reaktortérre, hogy megakadályozzák a sugárzás kiszabadulását. Jövő márciusban teljesen elbontják majd a védőköpenyt, majd megkezdik a reaktortér maradványainak eltávolítását is. 2018-ban kerülhet sor a megolvadt sugárzó fűtőelemek eltávolítására.

Azonban ehhez először tudni kellene, hogy milyen állapotok uralkodnak odabent. Ezt pedig teljes bizonyossággal még senki sem képes megmondani. A fűtőelemeket mind a mai napig, több tonnányi vízzel kell hűteni, mert a forróság miatt újra beindulhatna a reakció a megolvadt magban. A mentést nehezíti, hogy ennek következtében mintegy 4-5 ezer tonnányi erősen sugárszennyezett víz gyülemlett fel a reaktor alatti tárolókban és alagutakban.

A fukusimai atomerőmű-baleset hátteréről itt olvashat részletesebben!

Így vagy úgy, a 2020-as tokiói olimpia megnyitójára a japán kormányzat mindenképpen be akarja fejezni a fűtőelemek eltávolítását.  A japán Fukusima Daichi atomerőműben 2011. március 11-én, az írott történelem egyik legerősebb földrengése és az azt követő szökőár okozott súlyos károkat. A hat reaktorblokk kisegítő áramellátása leállt, ezért a hűtőrendszer felmondta a szolgálatot. A felforrósodó reaktortérben keletkező gyúlékony gázok miatt a blokkokban több robbanás is történt, miközben súlyos sugárszennyezés érte az erőmű körüli területet, ezért mintegy 60 ezer embert kellett 32 kilométeres körzetben kitelepíteni. A kárelhárítás még most is zajlik, de a teljes kárösszeget, járulékos költségekkel együtt 200 milliárd euróra (mintegy 58 ezer milliárd forintra) becsülik.

Sokba kerülne Európának egy fukusimai katasztrófa
Eddig csak becslések voltak arra vonatkozóan, hogy milyen károkkal járna Európában egy fukusimai atomkatasztrófához hasonló esemény. Francia kutatók azonban részletes számításokat végeztek, és az eredmények riasztóak.