Bíróságon kapott pofont Trump klímaellenes politikája

2018. április 02. hétfő - 12:01 / KlimaBlogger
  •    

A Legfelsőbb Bíróság Amerikában arra kötelezte a Trump-adminisztrációt, hogy hajtsa végre Obamáék 2015-ös szmogellenes rendelkezéseit. Az olajbarát kormánynak közel sem megy olyan könnyen Obama zöld programjának eltávolítása, mint ahogy Trump remélhette.

Donald Trump a már oklahomai főügyészként is az olajlobbi érdekeit képviselő Scott Pruittot nevezte ki a Környezetvédelmi Hatóság (EPA) vezetőjévé, akinek egyik első döntése 2017 júniusában az volt, hogy egy évvel elhalasztotta a földfelszíni szmog szabályozásának bevezetését. (2018. október 1. helyett 2019-re.) Egy nappal a kijelentése után azonban visszaszívta, amit mondott, de nem erősítette meg, hogy vajon betartja-e az október 1-i határidőt.

A jogszabály még az Obama-adminisztráció idején született 2015-ben. Nem kevesebb, mint 16 tagállam főügyésze és több környezetvédő szervezet koalíciója perelte be Pruittot e késlekedésért, s a Legfelsőbb Bíróság helyt adott keresetüknek, arra kötelezve az illetékes kormányhivatal vezetőjét, hogy tartsa be az október 1-i határidőt. A főügyészek pere azért is tűnik a sors fintorának, mert maga Pruitt Oklahoma főügyészeként számos környezetvédelmi jogszabály bevezetését hiúsította meg. Most néhai kollégái tesznek be neki környezetvédelmi indíttatásból.

Donald Trump Kép:GageSkidmore/Wikipedia

Donald Trump
Kép:GageSkidmore/Wikipedia

Az EPA egyik feladata, hogy megóvja a környezeti ártalmaktól az amerikai nép egészségét, a szmog pedig köztudottan súlyosbít olyan légúti betegségeket, mint például az asztma.

Pruitt és Trump pro-fosszilis politikáján több pofon csattant már bírósági úton:

  • A bíróságok az EPA és az amerikai Belügyminisztérium több abbéli próbálkozását is megakadályozták, hogy felfüggesszék azt a szabályozást, mely az olajfinomítókból és más fosszilis infrastruktúrákból szivárgó metánra vonatkozik, ami több mint hússzor erősebb üvegházgáz, mint a szén-dioxid.
  • 2017 júniusában az EPA visszaállította a higanyra vonatkozó rendelkezéseket, miután a Natural Resources Defense Council beperelte a hivatalt.
Zöld utat kapott a gyerekek klímapere Trumpék és az olajipar ellen
Újabb fordulatot vett a kiskorúak pere, melyet a Trump-kormány és az olajipar vezetői ellen nyújtottak be 2015-ben, amiért szerintük Trump és az olajvállalatok megsértették az alkotmányos jogaikat, amikor ignorálták a klímaváltozás által okozott negatív környezeti hatásokat.