Légkondicionálás gépek nélkül

2017. február 20. hétfő - 19:01 / KlimaBlogger
 •    

Egy vietnami cég gépek helyett természetes megoldásokkal oldja meg a beltéri légkondicionálást lakóépületben éppúgy, mint luxushotelben. Kínában és Indonéziában is elkezdték alkalmazni a módszert.

Ahogy fejlődik iparilag és gazdaságilag Délkelet-Ázsia, úgy egyre nagyobb az igény rá, hogy mindenütt elérhető legyen a légkondicionált levegő luxusa. A légkondicionáló gépek – vagy akár az egyszerű ventilátorok – működtetése azonban óriási emisszióval jár. Vietnamban, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában viharosan nő a légkondikra fordítandó energiafelhasználás.

Bioklimatikus lakóház Vietnamban

Bioklimatikus lakóház Vietnamban

Építészek megkezdték a természetesebb, környezetbarátabb módszerek bevezetését az épületek hűtésére. A Vietnamban és Franciaországban működő T3 Architecture Asia nevű cég „bioklimatikus építészetet” propagál, melynek lényege, hogy a helyi adottságok (az épület tájolása, fényviszonyai, a környék domborzatából eredő széljárások) figyelembevételével tervezik meg az épületet, s bekalkulálják még a helyi növényzetből eredő előnyöket is.

A cég 2005-ben kezdett ezzel a módszerrel foglalkozni, és számos megengedhető árszínvonalú házat húzott fel Ho Si Minh-városban, amelyekben 350 család kapott helyet.

Így néz ki egy szoba belülről

Így néz ki egy szoba belülről

 • Van haszna, ha forog velünk a szoba
  Ha nem is kacsalábon, de forognak a legújabb környezetbarát otthonok, az időjárási és fényviszonyok szerint mozognak körbe.

  A lakások bejárataihoz vezető közös folyosókat tető takarja, de a kültéri levegő fut át rajtuk.

 • A háztetőkön ventilátorok peregnek.
 • A falakat és plafonokat üveggyapot szigeteléssel látták el.
 • A nyugati irányban kerülték a nagy felületű üvegborításokat a tervezők, mert ezek könnyen felmelegednének a napfénytől, és valóságos kályhává változtatnák az épületet.

Charles Gallavardin, a cég vezetője a CNN-nek elmondta: a T3 Architecture Asia épületei átlagosan 5 Celsius-fokkal hűvösebbek, mint a kültéri levegő hőmérséklete.

A Green Resort Bagan Myanmarban.

A Green Resort Bagan Myanmarban

A Ho Si Minh-városban kivitelezett lakóépületek után Gallavardin és csapata Kambodzsában luxusszállodát is épített ezzel a módszerrel. De saját irodájuk is ezzel a koncepcióval épült, akárcsak egy étterem Ho Si Minh-városban.

A konkurencia is hasonló megoldásokban nyomul. Indonéziában az Andyrahman Architect adta át a Biophilic Boarding House-t, mely a World Architecture Festival versenyén bekerült a legesélyesebbek rövid listájára. A kelet-jávai kikötővárosban, Surabayában álló épület perforált falakkal rendelkezik, ezeken keresztül oldják meg a szellőztetést.

Kínában a Perkins & Will készítette el a Shanghai Natural History Museum, melynek kiállítótermeiben ugyan van gépi légkondicionálás, hogy a falakon függő festmények ne sérüljenek és ázzanak át a távol-keleti párától, de a többi helységben tetőablakok és automatikusan záródó-nyitódó fali ablakok segítségével oldották meg a szellőztetést és hűtést.

A bioklimatikus, vagyis a kültéri viszonyokat figyelembe vévő építészet természetesen nem új, sőt nagyon is ősi. A spanyol eredetű haciendák és a kínai falvak is ilyen koncepcióval épültek. De miután Willis Haviland Carrier az USA-ban feltalálta

Forrás: CNN

Hűtünk-fűtünk
 • Jelenleg az épületek fűtése és légkondicionálása zabálja fel az épületekkel kapcsolatos globális energiafogyasztásunk 40 százalékát.
 • A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kalkulációja szerint 2050-ra a légkondicionálás energiaigényéért 80 százalékban Ázsia lesz felelős. Vagyis ott hatalmas boom várható, e gépek óriási számban fognak elterjedni. Délkelet-Ázsia országaiban a vidéki övezetekben egyelőre még nem elterjedt az elektromos légkondicionálás.