Beton helyett bambusz – ez jöhet Kínában

2016. december 06. kedd - 20:01 / KlimaBlogger
  •    

Ahhoz, hogy az ember faházat építsen, rendszerint sok-sok szög szükségeltetik. De nem a Penda nevű pekingi cég építményéhez. A bambusznáddeszkákból összerakott lakóépület elemeit csakis köteleket tartják össze. A bambusz elképesztő tulajdonságokkal és előnyökkel bír.

A pekingi székhelyű cég a 2015-ös Beijing Design Weeken mutatta be az épület kisebbik változatát. A Rising Canes (Emelkedő nádak) nevet viselő épület  2016-ban elnyerte az A’Design díjat a tervezői kategóriában. A bambuszt azért választották alapanyagnak, mert használatának régi hagyományai vannak a kínai építészetben és mert korunk építészeti technológiái szinte teljes mértékben mellőzik.

Masszív szerkezet, ugyanakkor billegősen földrengésbiztos

Kép:Penda

Az emeletek alapját egymáshoz kötözött, párhuzamos rudak adják. A szinteket pedig szerteszét ágazó, a padlótóból meredeken dőlő szögben induló támoszlopok tartják.

fotók: Penda

Kép: Penda

A szerkezet moduláris, tehát elemekből áll, könnyen összerakható, illetve az épület tetszés szerint hosszabbítható egyik-másik irányba. A moduláris szerkezet a szállítást is megkönnyíti. Mindegyik emeletnek 3,96 méter a belmagassága, és az építészek apró szobákat terveztek a jövendőbeli lakosoknak.

Fa toronyházak tisztítják a levegőt
Az Oregon állambeli Portlandban 12 emeletes toronyházat is felhúznak fából. Mivel a beton- és cementgyártás a legszennyezőbb ipari tevékenységek közé tartozik, részleges kiváltásuk akár környezetkímélő megoldás is lehetne – csak éppen az erdőt kell levágni hozzá. Ráadásul kis kunyhók helyett igazi toronyház is épülhet a rég ismert anyagból.

Az új fejlesztés amellett, hogy könnyen szállítható és egyszerűen szerelhető, kifejezetten környezetbarát is, hiszen a bambuszt nem munkálják meg gépekkel, a rudak eredeti, természetes állapotukban kerülnek felhasználásra. A bambusz egyébként is a fenntartható építőanyagok közé tartozik, mivel – szemben a fákkal – nagyon gyorsan növekszik, újratermelődik, tehát kivágása sokkal kevésbé viseli meg a természetes környezetet, ahonnan származik.

Az épülethez ez esetben ráadásul újrahasznosított bambusznádat használnak fel, csakis helyi alapanyagot, nem távolról szállított vagy importált fát. Hogy az építkezés ökológiai lábnyomát ellentételezzék, a vállalkozás minden egyes felhasznált bambusz után két bambuszfát ültetne. Amikor megnőnek, ezek szolgálnának a következő házak alapanyagaként.

Lakóparkos megoldás

Kép:Penda

Az épületet a tervezők hatalmas növényekkel egészítették ki a terveken, ami otthonosabbá is teszi a bambusz épületet, és természetesen hangsúlyozza annak zöld gondolatát is. A Penda tervezői azzal a szándékkal alkották meg a házat, hogy az alternatívát kínál a beton-uralta városi miliő mellé..

A vállalkozás a tervek szerint 2023-ra építene egy nagyobb verziót Peking külterületén. Ez már egy lakópark lenne, mely 20 000 lakónak tudna helyet adni és 101 hektáron terülne el.

Csodálatos bambusz
  • Egy bambuszrúdnak 4-6 évbe telik, hogy kivágásra és felhasználásra alkalmassá váljon, míg más fáknak rendszerint 30-60 évbe.
  • A bambusz akár 1,4 métert is képes nőni naponta.
  • 35%-kal több oxigént termel, mint más fák.
  • 2010-ben a bambuszipar 7 milliárd dolláros forgalmat generált. 2017-re ez várhatóan 17 milliárdra nő.
  • A világ legnagyobb bambusztermesztő országai Kína, India és Vietnam.
  • A termés 79%-a Kínában van, azon belül is Anji megyében, Csöcsiang (Zhejiang) tartományban, ahol évente 12 millió bambuszrudat ültetnek.
  • A bambuszt nemcsak építkezési alapanyagként használják a Távol-Keleten, hanem élelmiszerek, gyógyszerek, papír, ruha, biciklivázak, evőeszközök és más használati tárgyak készítésére is.
  • Amikor a bambuszrudat kivágják, a gyökerei életben maradnak és a fa újranő. A bambusz ezért megelőzi a talajeróziót és a földcsuszamlásokat, ami sokszor megtörténik erdőirtásnál az esős évszakban.
  • A bambusz kétszer-háromszor erősebb, mint az azonos súlyú vasmennyiség, ugyanakkor flexibilis, hajlékony is, ezért adhatja földrengés-biztos épületek vázát.
Forrás: Best China News, Penda, archdaily.com