Betiltott gázokkal károsítja az ózonréteget Kína

2018. július 24. kedd - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

A műanyag habosítására használt vegyületeket használnak kínai gyárak. Csakhogy ezzel az a baj, hogy 2010 óta be vannak tiltva a klór-hidro-karbonok, mert lyukakat okoznak az ózonrétegben. Pedig a kínai kormány szigorúbban jár el az ügyben, mint régen.

Ahogy arról a klímablogban februárban beszámoltunk, tudósok azt tapasztalták, hogy nemhogy gyógyulna, de inkább vékonyodik az ózonréteg. Májusban egy új elemzés jelent meg, mely azt mutatta, hogy világviszonylatban nőtt a kibocsátása a 2010-ben betiltott klór-hidro-karbon (CFC) vegyületeknek, amiket a műanyag habosításánál használnak.

A The New York Times erre kutatásba kezdett és független nyomozók segítségével megoldotta a rejtélyt: bejött a papírforma, nagyon úgy tűnik, hogy kínai gyárak a ludasak az ügyben. Ez persze nem olyan nagy meglepetés, hiszen a tudósok azt is megjegyezték a kibocsátásnövekedést hírül adó anyagukban, hogy az ok valószínűleg Kínában keresendő.

A freongázok gyűjtőnévvel is illetett gázokat -melybe a klór-hidro-karbon mellett beletartozik a hidro-klór-fluor-karbon, azaz a HCFC is- az 1987-ben elfogadott montreáli jegyzőkönyv szabályozza. Akkoriban azért szövetkeztek a nagy ipari országok, hogy fokozatosan beszüntessék az ózonpajzs elvékonyodását okozó és az ózonlyuk kialakulásához vezető gázokat, melyek az ónos esőkért is felelősek voltak.

Műanyag: civilizációnk építőköve. Sajnos. (Fotó: Flickr/Tinker Tailor loves Lalka)

Műanyag: civilizációnk építőköve. Sajnos.
(Fotó: Flickr/Tinker Tailor loves Lalka)

Kína azonban még mindig a világ legnagyobb poliuretán hab gyártója, és ennek előállításához a klór-hidro-karbonok alkalmazása a legolcsóbb és leghatékonyabb vegyipari megoldás.

Ha a világ országai tartják magukat a montreáli jegyzőkönyvben vállaltakhoz, akkor tökéletesen 2050-re áll helyre az ózonréteg eredeti állapota. Azonban ha bármely ország renitenskedik, ezt a célt veszélyezteti, illetve ezt a gyógyult állapotot tolja ki a jövőbe.

A kínai Környezetvédelmi Minisztérium nem kívánta kommentálni a The New York Times oknyomozó tudósítását, de tény, hogy a kínai kormány már az elmúlt években is szigorúbban járt el a CFC-ket illegálisan használó gyárakkal szemben, mint korábban.

(futurism, The New York Times)