Beszólt DiCapriónak a kanadai miniszterelnök

2016. január 25. hétfő - 19:01 / klímablog
  •    

A filmsztár a cégeket hibáztatta, mert pénzéhségüktől hajtva előidézték a klímaváltozást és tagadják annak létét. Justin Trudeau a befuccsolt kanadai olajhomok-mezők munkanélküli munkásainak védelmében kritizálta DiCapriót.

DiCaprio a davosi Világgazdasági Fórum nyitónapján Kristály-díjat kapott környezetvédelmi aktivistaként kifejtett tevékenységéért, s a köszönőbeszédében megragadta az alkalmat, hogy jól pálcát törjön a vállalatok fölött, melyek szerinte pénzéhségükkel idézték elő a klímaváltozást.

“Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy a szén-, olaj- és gázipar céges pénzéhsége szabja meg az emberiség jövőjét. Ezek az entitások, melyeknek az az érdeke, hogy megőrizzék a jelenlegi romboló rendszert, cáfoltak, sőt eltussoltak bizonyítékokat a klímaváltozás létezéséről. Mindennek megvan a határa. Önök pontosan tudják” mi a valóság. “A világ is tudja. A történelem e rombolás felelősségét egyenesen önökre fogja hárítani” – mondta köszönőbeszédében a filmsztár.

Válts jegyet rám és szavazz rám az Oscarnál (fotó: Wikipedia)

Válts jegyet rám és szavazz rám az Oscarnál
(fotó: Wikipedia)

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy davosi díszvacsorán vonta kérdőre DiCapriót. Odament hozzá és kiosztotta: fogja vissza “lázító retorikáját”, mert az semmi jóra nem vezet. Főleg akkor nem, amikor kanadai polgárok sokasága szenved a munkanélküliségtől. (Az alacsony olajárfolyam miatt nem gazdaságos az olajhomok-kitermelés, a szektor leépít, visszafogja a termelést. Az olajhomok-kitermelés lényege (itt olvashat róla részletesebben), hogy a talajból tulajdonképpen kisütik az olajat egy rendkívül energiaigényes és környezetszennyező eljárással (erdőket irtanak le, talajt mozgatnak meg, mindezt hatalmas traktor- és kamionflottákkal, amik szintén szennyezik a levegőt).

Negyvenesek, ha vitatkoznak

Trudeau DiCaprio tudtára adta, hogy mind Alberta állam, mind Kanada új, tavaly megválasztott kormánya el van kötelezve a klímavédelmi politika iránt. “De vannak családok, melyek szenvednek, nincsen munkájuk, és támogatást igényelnek. Ez a felgyújtó retorika nem segíti ezeket a családokat vagy Kanadát.”
Mit válaszolt erre DiCaprio? Nagyjából annyit, hogy ha Trudeau-ék tesznek is valamit a klímavédelem érdekében, akkor ő lesz az első, aki ünnepelni fogja őket.

Hol van az az idő már, amikor ötvenes, hatvanas, hetvenes államférfiak még udvariasan megtárgyalták álláspontjukat Davosban? Persze ők is ott vannak a svájci Varázshegyen (Thomas Mann regényének színhelyén), de egy új kor szeleit fújja a negyvenes sztárpolitikus és a negyvenes filmsztár, amikor egymásra fújnak.

Trudeau persze okos politikus. Tudja, hogy bár szennyező iparágat véd szavaival, mégis szimpátiát, és ezáltal szavazatokat nyer vele az ínségben lévő kanadai lakosoktól. Miközben -klímapolitikai elkötelezettségre emlékeztetve- úgy pozicionálja magát, mint zöld politikust. Ügyes.

Trudeau: Szavazz rám a következő választáson is.

Trudeau: Szavazz rám a következő választáson is.

Ami pedig DiCapriót illeti, a sajtó már rajta is elverte a port, amiért bort iszik és vizet prédikál: kis magánrepülőn cikázgat ide-oda a világban, ami a nemzetközi közlekedés legszennyezőbb módja.

A színész Davosban bejelentette, hogy alapítványa további 15 millió dollárt, fordít környezetvédelmi projektekre, jelentette a Reuters. E kezdeményezések között van a szumátrai esőerdő védelme, melyből megyényi területeket irtanak ki az olajpálma-ültetvények létesítése miatt.

A pálmaolaj szinte minden kozmetikai cikkben benne van már, de élelmiszercikkekben is (testápoló, margarin, tejföl, stb.), a kereslet iránta tehát óriási világszerte.