Bemutat Trumpnak az Apple: ökokötvényekkel zöldül

2017. június 28. szerda - 20:00 / KlimaBlogger
  •    

Ez a második alkalom, hogy az Apple zöld kötvényt bocsát ki környezetkímélő átalakítások finanszírozására. 2016-ban 81 milliárd dollárnyi ilyen kötvényt adtak ki a vállalatok világszerte, ami duplája a 2015-ös összegnek. A kormányok is rákaptak erre a megoldásra.

2016-ban a zöld kötvényekből befolyt pénzekből az Apple 442 millió dollárt fordított 16 zöld projektje kivitelezésére.

A jelenlegi kötvénykibocsátás egymilliárd dollár értékű, amiből megújuló energiás, energiahatékonysági és egyéb környezetkímélő projekteket finanszíroznak. Ez az első ilyen akció, melyet azóta hirdet meg nagyvállalat, hogy Trump bejelentette, kilépteti Amerikát a párizsi klímaegyezményből. Az időzítés jelzésértékűnek is felfogható. Az külön pikantériát ad az ügynek, hogy az Apple fenntarthatóságért felelős menedzsere Lisa Jackson, aki a Környezetvédelmi Hivatal, az EPA vezetője volt Obama alatt és nagy szerepe volt az előző amerikai elnök környezetvédelmi törvényeinek kidolgozásában és betartatásában.

Jelenleg éppen az EPA hatáskörét próbálja lefaragni Trump, és ebben minden tekintetben partnernek bizonyuló szövetségese, Scott Pruitt, az EPA által kinevezett vezetője.

Liam szorgoskodik (fotók: Apple/YouTube)

Liam szorgoskodik
(fotók: Apple/YouTube)

Az Apple először 2016-ban adott ki zöld kötvényt 1,5 milliárd dollár értékben, ami a legnagyobb ilyen jellegű kibocsátás volt az amerikai cégek történetében. Már ez is a párizsi klímaegyezményre adott reakcióank számított, ezúttal pedig az Apple még inkább egyértelművé tette ezt. A cég közölte, a második kötvénykibocsátás azt hivatott jelezni, hogy az üzleti szektor elkötelezett a klímaegyezmény iránt. “Az üzleti közösség vezető szerepe elengedhetetlen a klímaváltozás veszélyeinek kezelésében és mindannyiunk élőhelye, a bolygónk megóvásában”, mondta Lisa Jackson. A kötvények a cégek mérlegében adósságként jelentkeznek.

A korábbi zöld kötvényekből szerzett pénzből Tim Cookék többek között a Liam robotrendszert valósították meg: a mesterséges intelligencia által irányított robotok szétszedik a használt Apple-eszközöket, hogy kinyerjék belőlük az újrafelhasználható anyagokat, vagyis az értékes ásványokat (ezüst, volfrám -sőt állítólag aranyat is). Az Apple szeretne fokozottabban résztvenni a körforgásos gazdaságban és növelni termékei újrahasznosítási arányát.

Forrás: Reuters